Hoe Coevorden zijn naam gaf aan een Canadese miljoenenstad

Met de grote Canadese stad Vancouver aan de westkust van Canada hebben we in het dagelijkse leven in Drenthe weinig te maken. Maar ondanks dat de stad zover weg ligt, is de plek dichterbij dan we denken. De naam Vancouver komt oorspronkelijk uit Coevorden. In dit artikel het verhaal hoe Coevorden zijn naam gaf aan een Canadese miljoenenstad.
Het verhaal draait grotendeels om George Vancouver. Geboren in Engeland in 1757. Op zijn 14e ging hij bij de Britse marine en kwam onder bevel te staan van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook. Cook gaf Vancouver les in het tekenen van kaarten en nam hem mee onder zijn hoede op scheepsreizen.
Vancouver moest in 1790 bemiddelen bij een conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië op het eiland Nootka. Daarbij krijg hij ook de opdracht om de kust tussen Alaska en Californië in kaart te brengen. Vancouver was daarmee de eerste die grote delen van het huidige naar hem vernoemde Vancouver in kaart bracht.
Impressie van de aankomst van George Vancouver in het huidige Vancouver:

Van Coevorden naar Vancouver
George Vancouver kwam uit Engeland, maar zijn voorouders kwamen uit Nederland. Zij waren lid van de adellijke familie Van Coeverden. Dit is tot op de dag van vandaag een van de oudste adellijke families in Nederland. Leden van de Van Coeverden-familie hadden hoge functies in Coevorden, Drenthe en ook in Groningen. Ze waren verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. De opa van George vertrok naar Engeland. In het Drents spreekt men van Van Coevorn In het Engels werd dat als snel Vancoevern en uiteindelijk op zijn Engels Vancouver.
Inwoners weten het niet
Het is zonnig, eind april dit jaar aan English Bay, een van de stadsstranden in het centrum van Vancouver. Vlakbij staan totempalen als eerbetoon aan de drie oorspronkelijke stammen, ook wel First Nation-mensen van deze streek genoemd. Vancouver is een samenkomst van verschillende culturen merkt RTV Drenthe-verslaggever Marvin Hop als hij een kwartier op een bankje zit, vlak bij de plek waar George Vancouver destijds aan land kwam. Verschillende mensen spreekt hij aan om te vragen of ze het verhaal kennen van Coevorden en Vancouver.
"Nee, dat wist ik niet, maar ik vind het wel leuk om nu te weten", is de reactie die het vaakst op straat voorbij komt. Een paar dagen later volgt er zelfs nog een terugkoppeling van een kunstenaar die op zijn werk enthousiast vertelde dat Vancouver van Coevorden afkomstig is.
Feitjes over Vancouver:
- In het stedelijk gebied van de stad wonen 2,6 miljoen mensen.
- De bijnaam van de stad is "het Hollywood van het noorden", er worden na New York en Los Angeles de meeste films opgenomen.
- De op drie na grootste cruiseterminal ter wereld ligt in de stad.
- Gemiddelde huizenprijs in april is ongeveer 1 miljoen euro.
- Botox is er uitgevonden en Greenpeace is opgericht in Vancouver
- 40 procent van de inwoners is immigrant.
- De stad is even oud als het frisdrankenmerk Coca-Cola.
5 minuten lopen van het stadhuis van Vancouver ligt het Dutch Wooden Shoe Café. Het restaurant is vergane glorie maar wel versierd met Nederlandse vlaggen, landkaarten waar Flevoland nog niet op staat en ouderwetse stoelen. Aan de muur hangt een vergeelde foto van Gieten zoals het er waarschijnlijk lange tijd geleden uit zag. Ook hier wederom het zelfde antwoord: "Ik wist niet dat Vancouver afkomstig was van Coevorden, maar ik vind dat nu wel leuk om te weten". Aldus de eigenaar.
De vergeelde foto van Gieten:

Opmaat naar het Vancouver van nu
In de openbare bibliotheek van Vancouver liggen tientallen boeken over de geschiedenis van de stad. Het moderne Vancouver begint in 1827, als het bedrijf Hudson's Bay begint met het bouwen van een fort in het gebied vlakbij de Fraser-rivier. Omdat het gebied zo goed als onaangeraakt is, is het rijk aan bomen, bevers, vis en uitgestrekt land. In 1858 brak er goudkoorts uit toen goud gevonden werd in de rivier. Dat was ook reden voor de Britten om het gebied te claimen en zij noemden het British-Columbia. Gekozen door de koningin Victoria en vernoemd naar de Columbia-rivier die begint in deze provincie en vanaf daar naar de Verenigde Staten loopt. In het oosten werd op dat moment Canada gesticht en als de provincie Brits-Colombia zich aansloot bij Canada kregen ze als ruil een spoorwegverbinding ervoor terug. Dat gebeurde in 1871.
Het standbeeld van George Vancouver voor het stadhuis:

Van Granville naar Vancouver
De plaats groeide uit tot een handelsstad en er werden langs de rivier verschillende dorpen gesticht zoals Surrey, Delta en Richmond. Vancouver heette destijds nog Granville, vernoemd naar de Britse minister Granville Leveson-Gower van Koloniën. Die naam zag de president van de Canadese spoorwegen, William van Horne, niet zitten. Van Horne was verantwoordelijk voor de aanleg van het spoor naar Granville. Hij was van mening dat dit een grote stad ging worden en dat niemand wist wie Granville was. "Maar iedereen kent wel de ontdekkingsreizen van George Vancouver", waren zijn woorden in boeken in de openbare bibliotheek. Hij noemde het treinstation dan ook Vancouver en op 6 april 1886, met een inwonersaantal van 400, werd de officiële naam Vancouver.
Een plattegrond van Vancouver en omliggende plekken:

Band tussen Coevorden en Vancouver
In het verleden is er verschillende keren aandacht besteed aan de band tussen Coevorden en Vancouver. Zo is er een delegatie naar Vancouver geweest in 1986 omdat daar een wereldtentoonstelling werd gehouden. De laatste keer was er contact in 2010 toen daar de Olympische Winterspelen werden gehouden. Maar van enige vorm van communicatie, laat staan een stedenband om de historische connecties actueel te houden, is op dit moment geen sprake, bevestigen zowel de gemeente Coevorden als Vancouver aan RTV Drenthe. Ook in het Stedelijk Museum Coevorden wordt er niet specifiek aandacht aan besteed, laat Melissa Luisman weten. "Wel besteden we tijdens de stadswandelingen aandacht aan de connectie tussen de steden".
Daarvan ligt deze poster nog op het depot in Coevorden:

Op 5 april 2020, toen Coevorden 75 jaar bevrijd was, werd deze dag in Vancouver uitgeroepen tot Coevorden Appreciation Day. Vrij vertaald als de dag van waardering voor Coevorden. Dat is destijds geregeld door Alan Twigg en Yosef Wosk, vertelden ze in de krant The Vancouver Sun. De bedoeling was dat de bijgeleverde oorkonde overhandigd zou worden aan het gemeentebestuur van Coevorden op bevrijdingsdag. Maar vanwege corona is dat allemaal uitgesteld.
De ambassade van Nederland in Canada plaatste op 2 april 2020 deze foto op Facebook:
Voorde en koe
Toch sluiten zowel Coevorden als Vancouver niet uit dat er in de toekomst weer contact komt. Zegt ook de gemeente Coevorden. "Dankzij deze vragen van RTV Drenthe staat het weer bij ons op de agenda". Laat een woordvoerder van de gemeente weten.
De naam Coevorden betekent 'een ondiepe plaats in een riviertje (Voorde) waar koeien konden lopen (Koe)'. In de grote Canadese stad met een veelvoud aan inwoners en hoge gebouwen lopen zover bekend geen koeien rond.
Wist je dat:
- Het eiland Nootka ook een andere naam heeft gekregen en nu Vancouver Eiland heet. Het eiland is groter dan België.
- In de Amerikaanse staat Washington ligt ook een stad die Vancouver heet. Daar stond vroeger ook een fort gebouwd door Hudson Bay, wat toen fort Vancouver heette. Die plaats ligt aan de Columbia rivier.
- In George Vancouver zijn geboorteplaats King's Lynn staat nog een standbeeld van hem.
- In Coevorden kan je lunchen of een biertje drinken in Café Vancouver.
- De hoofdstraat in Vancouver heet nu Granville street.
- Het Duo Karst schreef twee nummers over Vancouver.