Univé Assen wil pand binnen een maand klaar hebben voor Oekraïners

Ron Bavelaar en burgemeester Marco Out ondertekenen het contract voor de opvang van vluchtelingen
Univé-bestuurder Ron Bavelaar en burgemeester Marco Out ondertekenen het contract © Mathijs Renkema / RTV Drenthe
Vluchtelingen uit Oekraïne slapen mogelijk nog voor juni onder het Asser systeemplafond. Univé richt 140 slaapplekken in, zonder daar ook maar een stuiver aan te verdienen. Burgemeester Marco Out is blij met de geste van de verzekeraar.
De samenwerking tussen Univé en gemeente kwam spontaan tot stand, vertelt Ron Bavelaar. De voorzitter van het raad van bestuur van Univé zegt dat er direct contact werd opgenomen met de gemeente, om aan te geven dat er ruimte beschikbaar is. "Daar is onder het personeel gelukkig veel draagvlak voor. Mooi om te zien."

'Redeneren vanuit de vluchteling'

De opvang van vluchtelingen in het pand van Univé, neemt de gemeente Assen werk uit handen. "Huisvesting is de grootste uitdaging", zegt Out. "Als alle locaties straks gereed zijn, vangen wij 650 vluchtelingen op in Assen. Daarom zijn we ook zo blij met Univé. Het vinden van plekken blijft een prioriteit."
De coöperatie mag dan de ruimte hebben, in het pand moeten nog de nodige aanpassingen worden gedaan. De contouren van de vertrekken zijn al klaar, maar het is nog wachten op het materiaal. "We zijn nu bezig de verbouwing te coördineren met de gemeente Assen", zegt Bavelaar. "Wij hebben meteen gezegd dat we het gewoon gaan regelen."
Daar komt bij dat Univé sowieso al wat ruimte over had. "Daarnaast hebben we nog drie verdiepingen vrijgemaakt. Dat maakt dat we wat krapper in ons jasje zullen zitten, maar dat is te doen."

Wachten op materiaal

De toekomstige bewoners krijgen een eigen ingang. Buiten zullen units staan waar keukens in komen, net als een unit met een wasserette en eentje met douches. Binnen is er ruimte voor zorg en ondersteuning. Daarnaast komt er een gezamenlijke huiskamer, een kamer voor de jeugd en een internetcafé.
"Univé is er zeker klaar voor", zegt Bavelaar. "We hebben de ruimte en de middelen." Er is goede hoop dat eind mei de eerste vluchtelingen in het pand aan de Jan Bommerstraat in Assen hun intrek nemen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
De contouren van de kamers in het kantoorpand van Univé zijn al zichtbaar. De aankleding verdient nog wat aandacht.
De contouren van de kamers in het kantoorpand van Univé zijn al zichtbaar. De aankleding verdient nog wat aandacht. © Mathijs Renkema/RTV Drenthe

Burgerplicht

Op het buitenterrein zal het voorkomen dat medewerkers van Univé en vluchtelingen door elkaar lopen. "Dat vinden we hartstikke leuk", stelt Bavelaar. "Het zijn toch onze mede-Europeanen."
Vanuit het personeel hoort hij dan ook positieve reacties. "Het personeel is enthousiast en vooral trots dat we iets kunnen doen. De HR-afdeling heeft al aangegeven te willen helpen bij het solliciteren in de buurt, om maar eens iets te noemen."

Particuliere opvang vaak kortstondig

De gemeente Assen heeft verder panden aan de Lauwers en Eemland op het oog om vluchtelingen te huisvesten. Volgens Out is er verder goed zicht op vluchtelingen die door particulieren worden opgevangen. "Dit moet namelijk gemeld worden bij de gemeente."
Volgens Out komt het vaak voor dat vluchtelingen na kortstondige particuliere opvang terechtkomen in een opvang van de gemeente. "Daar hebben we goed contact over. Voor vragen hierover kunnen inwoners bij ons terecht."
Balkon Univé Assen
De toekomstige bewoners van het Univé-pand kunnen gebruikmaken van een balkon. © Mathijs Renkema/RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl