COC Drenthe: 'Het gaat steeds beter met de acceptatie van LHBTI'ers'

Regenboogsticker wordt onthuld op lyceum Stad & Esch Meppel
Regenboogsticker wordt onthuld op lyceum Stad & Esch Meppel © Nynke van Vliet
Onder luid gejuich wordt het laatste papier dat de regenboogsticker nog bedekt, eraf getrokken. Handen van een aantal leerlingen gaan omhoog, en er wordt geklapt. "Geweldig", roept iemand. Het symbool dat staat voor de LHBTI-gemeenschap heeft namelijk een plek in de kantine gekregen van Stad & Esch in Meppel.
Drenthe kent 22 GSA's (gender & sexuality alliance) waarvan één op Stad & Esch. "Een GSA bestaat uit een groepje leerlingen die zich inzet voor LHBTI'ers op hun school", vertelt leerling Noa Veldsink. Samen met vriendinnen Tessa Los en Carice Boelm zit Veldsink bij de harde kern van GSA Stad & Esch. Samen met andere GSA-leerlingen hebben ze het voor elkaar gekregen: de regenboogsticker in hun school.
"Naast dat het een hele fijne groep is om jezelf te kunnen zijn, vinden we het belangrijk om veel informatie te geven over LHBTI", zegt Veldsink. "Het zijn zoveel letters, dat kan best verwarrend zijn."

Beter bespreekbaar

Volgens belangenorganisatie COC Groningen & Drenthe gaat het steeds beter met de acceptatie van LHBTI'ers. "Scholen besteden meer aandacht aan dit onderwerp, het aantal initiatieven van leerlingen stijgt en het lijkt alsof seksuele oriëntatie en genderidentiteiten makkelijker geaccepteerd worden", vertelt voorzitter Mark Gils.
"Ik zie dat het aantal GSA's toeneemt in Drenthe en het onderwerp lijkt beter bespreekbaar dan toen ik nog op de middelbare school zat."
De drie meiden van GSA Stad & Esch willen ook tijdens Paarse Vrijdag aandacht vragen voor het onderwerp. Ieder jaar op 9 december kunnen leerlingen paars dragen om hun solidariteit te tonen aan LHBTI-leerlingen. "De hele boodschap van deze dag is: wees jezelf", zegt Veldsink.
LHBTI
LHBTI staat voor: lesbisch, homo, biseksueel, transgender en intersekse. Als lesbienne val je als vrouw op vrouwen en homo als man op mannen. Iemand die biseksueel is, valt zowel op mannen als vrouwen. Als transgender ben je geboren in het verkeerde lichaam en als intersekse ben je geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Queer is een overkoepelend begrip voor iemand zich niet thuisvoelt binnen de hetero- en gendernormen en zogeheten 'hokjes' in twijfel trekt.

Kapotte regenboogvlaggen

Los merkt dat er meer haat komt wanneer je opener bent over jezelf. "Soms worden er regenboogvlaggen kapotgemaakt. En één keer werd dit ook gefilmd", vertelt ze. "Degene die dat deed schreeuwde ook nogal lelijke taal over mensen zoals wij", vult Veldsink aan. "Dat raakte me wel."
Bekijk hieronder de documentaire 'Queer in de klas' (Tekst gaat verder onder de video)
De documentaire 'Queer in de klas' over de acceptatie van LHBTI'ers

Landelijk stagneert acceptatie

Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over LHBTI'ers, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag naar aanleiding van onderzoek naar opvattingen over de LHBTI-gemeenschap.
Over een periode van vijftien jaar zijn Nederlanders wel positiever gaan denken over homo- en biseksualiteit, maar de laatste jaren stagneert de acceptatie. Sinds 2017 is het aantal Nederlanders dat positief staat tegenover homo- en biseksualiteit zelfs iets afgenomen van 78 naar 76 procent.
Vooral zichtbare intimiteit tussen mensen met hetzelfde geslacht wordt volgens het SCP minder geaccepteerd, net als transgender personen en seksuele diversiteit. Wel zijn de opvattingen die Nederlanders hebben over LHBTI'ers positiever dan in de meeste andere Europese landen. Alleen in IJsland staan mensen nog positiever tegenover de gemeenschap.

Waar komt GSA vandaan?

GSA (Gender & Sexuality Alliance) komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en Canada, waar in de jaren 80 de eerste GSA's ontstonden. Eerder stond het ook bekend als Gay-Straight Alliance. Het uitgangspunt is dat iedereen de vrijheid moeten hebben om te zijn wie ze zijn.
Uit onderzoek van Movisie en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat GSA's leerlingen gelukkiger maken. Vmbo-leerlingen die LHBTI zijn en in een GSA zitten, zitten beter in hun vel en kunnen beter omgaan met eventuele negatieve reacties van anderen, zo blijkt uit het onderzoek.

Toename GSA's

In Nederland werden in 2009 de eerste GSA's opricht. Kort daarna in 2010 werd de eerste Paarse Vrijdag georganiseerd. In 2011 was er een landelijke televisiecampagne om de Gender & Sexuality Alliance te promoten.
In begin 2019 waren er zo'n 700 middelbare scholen of mbo-instellingen die een GSA hadden. Sinds 2012 is het voor elke school verplicht te zorgen voor veiligheid en acceptatie van LHBTI-personen in de klas, laat het COC weten. Ondanks dat het verplicht is, gebeurt dit nog niet altijd. Volgens 80 procent van de schoolleiders gebeurt dit, blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie. Maar volgens leerlingen gebeurt dit slechts op 20 procent van de scholen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.