RTV Drenthe komt met podcast over verzetsvrouw Annie Post-Salomons

Annie Post-Salomons
Annie Post-Salomons © Familiearchief van Dijk
Hannechien 'Annie' Post-Salomons werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de Duitsers en onderging tal van gruweldaden. Toch hield de verzetsvrouw uit Nieuw-Buinen haar kaken op elkaar.
Onder de titel 'Zingend door de hel' maakte Lydia Tuijnman een vierdelige podcast over het onderbelichte verhaal van Post-Salomons. Een vrouw die onderduikers verzorgde, soms wel twintig tegelijkertijd. Na haar arrestatie onderging ze wekenlange ondervragingen, zat ze in drie Duitse kampen en overleefde ze een dodenmars.
In de vroege avond van 30 april 1945 werd Post-Salomons bevrijd. Na terugkomst in Nederland kreeg ze te horen dat haar man, de verzetsheld Marinus Post, door de Duitsers was geëxecuteerd. De verzetsvrouw verwerkte haar oorlogsverleden daarna in stilte.
Het eerste deel van deze podcast- en radioserie wordt zondag uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen, tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Daarna is het verhaal over Post-Salomons te beluisteren via Uitzending Gemist en maandag in de loop van de dag via de diverse podcast-apps.
Familie Post
Annie Post Salomons en haar 8 kinderen. Echtgenoot Marinus Post is in de foto gemonteerd, hij was ten tijde dat de foto gemaakt werd al overleden. © Familiarchief van Dijk

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.