Verlamd na gebruik lachgas: neuroloog trekt aan de bel

Neuroloog Arjen Schaafsma
Neuroloog Arjen Schaafsma over de langertermijneffecten van lachgasgebruik © RTV Drenthe
Niet meer op je benen kunnen staan, geen sturing in de armen en benen en tintelingen over je hele lijf. De Asser neuroloog Arjen Schaafsma van het Martini Ziekenhuis komt het steeds vaker tegen. Oorzaak: het gebruik van lachgas.
Ging het eerder om het gebruik van slagroompatronen, nu zijn het vooral tanks van 2 en 4 kg die gekocht worden. Daaruit kunnen meer dan 250 ballonnetjes lachgas gehaald worden. Dit verlaagt de drempel om de hele avond te blijven gebruiken. Het baart Schaafsma zorgen en daarom trekt hij aan de bel.
"Ik zie sinds een jaar of drie een nieuwe categorie patiënten. Patiënten die we eerder niet in de spreekkamer hadden. Jonge twintigers die na een avondje stappen wakker worden met verlammingsverschijnselen, gevoelsstoornissen in de armen en benen. En dat komt door het gebruik van lachgas. Reden om flink aan de bel te trekken," aldus de neuroloog in het TV-programma De Staat van Drenthe.
Neuroloog Arjen Schaafsma legt de werking van lachgas uit: "In ons lichaam hebben we een bepaalde hoeveelheid B12. Dat is iets wat we niet zelf kunnen maken, maar krijgen we binnen via onze voeding. Lachgas kan in één avond alle vitamine B12 in je lichaam inactief maken. Dan ontstaat er een tekort waardoor je binnen een paar uur tijd ernstige neurologische schade kunt oplopen."
"Het is doodzonde dat je er na een gezellige avond, de rest van je leven last van moet hebben." Dat het veelvuldig gebruik van lachgas deze langetermijneffecten kan hebben, weten veel gebruikers niet.

Reactie Drentse ziekenhuizen

In de ziekenhuizen van Treant Zorggroep zien ze ook mensen met de gevolgen van lachgas op de spoedeisende hulp. "Je ziet dit vaak in clusters, dat er opeens weer een bepaald middel populair is, waarbij alcohol, GHB en lachgas wel de boventoon voeren op dit moment. Daarnaast zien we een aantal (jonge) mensen veel vaker op de spoedeisende hulp, soms meerdere keren per dag, door hun verslaving."
Bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is dit anders. Daar zien ze nog weinig mensen met lachgasproblematiek op de spoed, zo laat het ziekenhuis weten. "Het afgelopen anderhalf jaar zijn er 2 patiënten op de spoedeisende hulp beland met neurologische klachten zoals algehele zwakte en tintelingen die veroorzaakt werden door langdurig en veelvuldig gebruik van lachgas."
De ziekenhuizen van Isala in Meppel en Zwolle herkennen zich in het beeld wat Schaafsma schetst. Zo zegt Isala: "We herkennen het beeld dat het gebruik van lachgas en designerdrugs onder de jongeren toeneemt. In de afgelopen jaren zien we een lichte stijging van jongeren die op de spoedeisende hulp komen."

Frustrerend

Schaafsma noemt het erg frustrerend. "Het zijn jonge mensen die aan het begin staan van hun werkend bestaan. Die zijn een carrière aan het opbouwen, zijn net aan een baan begonnen. Dan komen ze nog gezellig samen met zijn allen op een feestje en dan staat er zo'n tank. Dan ineens is er een knik in hun toekomst omdat ze ineens maandenlang of levenslang de gevolgen hiervan merken. Dat vind ik frustrerend."

Roep om verbod

Kennis ontbreekt volgens de neuroloog. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we jongeren vroegtijdig informeren over de gevaren van lachgas. Het lijkt zo onschuldig. Die ballonnetjes lijken zo vrolijk, er zijn overal tanks, je kan het overal krijgen."
Schaafsma pleit voor een verbod waarbij de verkopers van lachgas ook keihard worden aangepakt. "Het kan niet zo zijn dat gebruikers van lachgas levenslang met de gevolgen van het gebruik zitten. Zij kunnen soms niet meer werken en zijn afhankelijk van een uitkering, terwijl de verkoper daar al die tijd heel veel aan heeft verdiend."
Een verbod op lachgas zou in 2019 al ingaan. Vanwege gebrek aan geld voor handhaving stelde het kabinet het verbod op lachgas uit. De verwachting is dat bezit en handel van lachgas vanaf 2023 alsnog verboden wordt.
In De Staat van Drenthe praat presentatrice Marjolein Lauret met verschillende gasten over het gebruik van lachgas en designerdrugs in Drenthe. Aan tafel: Neuroloog Arjen Schaafsma over de langetermijneffecten van lachgasgebruik, Marcel Seuninga van Verslavingszorg Noord-Nederland over hoe je jongeren het beste kan informeren, Mustapha El Barbari over wat hij als jongerencoach ziet in Meppel, en de persoonlijke verhalen van Bas Doddema en Melissa West. Zij zijn beiden verslaafd geweest. Ze vertellen over wat hielp om van hun verslaving af te komen.
Bekijk hieronder de uitzending:
De Staat van Drenthe over lachgas en designer drugs
Zoek je hulp of wil je over dit onderwerp praten dan kan je bij VNN terecht. Bel naar 088-2343434 of kijk op vnn.nl.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.