Hondsrugtunnel Emmen is lek

Er lekt water de Hondsrugtunnel binnen (Rechten: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)
Er lekt water de Hondsrugtunnel binnen (Rechten: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)
De Hondsrugtunnel in Emmen kampt met lekkage. Dat staat in een onderzoeksrapport van Royal Haskoning-DHV, dat werd gemaakt in opdracht van de gemeente Emmen.
kreeg het rapport in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Lek sinds 2016

Uit de kanaalvijver op het Raadhuisplein lekt water, staat in het ingenieursrapport. Door de lekke vijver stroomt er water de ondergelegen tunnel in. Volgens Royal Haskoning zouden zowel de vijver als de tunnel waterdichte constructies zijn, maar toch lekt de boel al sinds de zomer van 2016.
Eerder gaf bouwbedrijf BAM volgens de krant aan dat er weinig reden voor zorgen was over het water dat via de tunnelwanden naar binnen liep. Een aannemer heeft inmiddels geprobeerd het probleem op te lossen, maar dat is nog niet gelukt.

Chloor in de tunnel

In de kanaalvijver spelen vaak kinderen en daarom is besloten chloor aan het water toe te voegen. Ook in de tunnel is nu een verhoogde concentratie chloor gemeten. Dat kan volgens het rapport mogelijk schade veroorzaken bij installaties of metalen elementen van de tunnelconstructie. De risico's van de lekkage beoordeelt Royal Haskoning als beperkt.

Vaker lek met BAM

BAM heeft wel vaker moeite met het waterdicht opleveren van tunnels. De eveneens door BAM gebouwde nieuwe Overcingeltunnel bij het station in Assen bleek deze maand ook lek te zijn. Het bouwbedrijf is aansprakelijk gesteld voor die lekkage en moet de problemen daar oplossen.

Lees meer: Nieuwe autotunnel in Assen lek: BAM moet repareren

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.