Timmeren aan de Ark van Noach als pronkstuk voor Armeense expositie

Ark van Noach
Voor de Asser Armeniërs Nicolai en Maxim Romashuk wordt een droom werkelijk met de Ark van Noach © RTV Drenthe / Margriet Benak
Nog een paar dagen doorploeteren met zagen, timmeren en schuren. En dan is-ie af. De Ark van Noach die op de Brink in Assen komt. Bedoeld als blikvanger voor de grote archeologische tentoonstelling in het Drents Museum met museumschatten uit het oude Armenië. Voor de Armeense broers Nicolai en Maxim Romashuk uit Assen gaat daarmee een droom in vervulling. "En voor alle Armeniërs in ons land."
Met hun Asser Stichting Armenia zijn ze inmiddels alweer dik twee jaar druk doende met de voorbereidingen voor hun ark. Want die mag bij de expositie beslist niet missen. Komende vrijdag is dan eindelijk het grote moment daar. Dan wordt het gigantische gevaarte voor het Drents Museum neergezet, de ark die volgens het eerste bijbelboek Genesis het gezin van Noach, en duizenden dieren met hen, van de zondvloed redde.

'Noach is onze aartsvader'

"Noach is onze aartsvader, het Armeense volk komt daaruit voort. Na de zondvloed, toen het water weer was gezakt, bleek hij met z'n enorme schip op de berg Ararat te zijn gestrand. En omdat een van de topstukken uit de tentoonstelling een reliek is met een houtfragment van de Ark van Noach, mocht natuurlijk een ark niet ontbreken in Assen", vertelt een enthousiaste Nicolai Romashuk.
In de werkplaats van Next Builders in Roden wordt sinds drie dagen hard gewerkt aan het enorme gevaarte. 4,5 meter hoog, 3,5 meter breed, en dik 8 meter lang. Daarmee is het gevaarte imposant te noemen. En dan komen er bovenop de enorme scheepsromp ook nog eens een kajuit en een Armeens kruis.

Speciale klus

"Ja, het is echt wel een speciale klus dit, heel wat anders dan wat we hier normaal gesproken bouwen", lacht Elzo de Groot van Next Builders. Doorgaans zijn de timmerlieden in de werkplaats in Roden druk bezig met het zagen en timmeren van kant-en-klare houten huisjes, zoals small houses, tiny houses en tiny offices. Een fors schip stond nog niet eerder op hun bestellijstje. "Maar gelukkig hoeft-ie niet echt waterproof", zegt De Groot. "Want dan zouden we echt nat gaan."
Maar het bouwen van de Ark vergt toch wat andere timmermanskunsten dan de compacte houten huisjes die ze sinds een paar jaar afleveren. "We moeten nu planken rondbuigen om de vorm van het schip goed te krijgen. Die maken we eerst kletsnat, waarna ze goed doorbuigen, dat gaat prima. We zijn nu drie dagen bezig, en het gaat allemaal heel vlot. Wij moeten deze klus in een week klaren, waar die Noach ooit tijden aan bouwde. Maar dat gaat lukken, want dit formaat schip is gelukkig een stukkie kleiner dan de echte Ark van Noach."
(verhaal gaat verder onder de videoreportage)
Ark van Noach als pronkstuk op Brink van Assen bij tentoonstelling

Geen plek op Kop van de Vaart

Dat de Ark van Noach straks niet op de Kop van de Vaart komt, zoals alle andere blikvangers bij tentoonstellingen, maar voor het historische deel van het Drents Museum op de Brink, dat heeft zo z'n redenen. "De buste van Frida Kahlo stond wel op de kop, maar die was als blikvanger wel stukken kleiner. Bedoeling was aanvankelijk dat ons schip ook op die plek tentoongesteld zou worden. Mooi passend bij de draaikolk van de Vaart, waar jaren geleden zo voor gestreden is om deze weer open te graven. Dat is destijds gelukt. Ons idee was ook, wat is er dan mooier om daar dan ook de Ark van Noach neer te zetten. Maar deze tentoonstelling over het oude Armenië komt eigenlijk twee jaar later dan gepland, als gevolg van de coronapandemie. Ondertussen hebben horecabedrijven meer terrasruimte gekregen, en staat er nu dus ook een terras op de Kop van Vaart. Onze Ark past daar niet meer", vertelt Romashuk.

Speurtocht naar dieren

Maar de locatie op de Brink vinden beide Armeense projectleiders ook beslist een 'prima plek'. "Een prachtige blikvanger, op een mooie locatie, vlak voor het Drents Museum, je kunt er in elk geval niet omheen." Dieren komen er ook in de ark, maar dat zijn er maar een paar. De rest moet gezocht worden in de stad, bij de winkels. "We hebben er een leuke prijsvraag aan verbonden, waarbij kinderen op zoek moeten naar dieren in de etalages. Zo verbindt je de stad met het museum, en voor de jeugd is het een leuke speurtocht die uiteindelijk een woord oplevert. Daarmee kunnen ze een leuke prijs winnen."
Het maken van de Ark van Noach kost 20.000 euro. Het hele project wordt gefinancierd door het Asser Ondernemersfonds, binnenstadvereniging Vaart in Assen en enkele sponsors. "We zijn er echt heel blij mee hoe uiteindelijk iedereen dit speciale project mede ondersteunt, al was het wel een hele toer om dit alles voor elkaar te krijgen", aldus Nicolai Romashuk.
(verhaal gaat verder onder de foto)
De Ark van Noach
In Roden wordt bij Next Builders hard getimmerd aan de Ark van Noach die in Assen komt te staan © RTV Drenthe / Margriet Benak

Vergunning moet nog komen

Aanvankelijk waren de broers een beetje bang dat de ark niet op tijd af zou komen. Want vorige week zijn ze pas begonnen. Maar de bouwers van Next Builders stellen de Armeniërs vandaag gerust, als ze poolshoogte komen nemen in de werkplaats in Roden. In drie dagen tijd zijn ze zo hard opgeschoten, dat het zeker gaat lukken om de ark voor vrijdag af te krijgen. Maar er blijkt nog wel een ander onzekerheidje, dat is de vergunning van de gemeente Assen voor plaatsing van het schip op de Brink. Daar is het wachten nog op. "Maar we gaan ervan uit dat het op tijd goedkomt, en dat we vrijdag zonder problemen de Ark van Noach kunnen plaatsen."
Vrijdag, zo is de bedoeling, komt het schip naar Assen en wordt de Ark van Noach daar verder opgebouwd, inclusief kajuit en Armeens kruis. Ruimschoots op tijd dus voor de officiële opening van de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië in het Drents Museum. Dat gebeurt namelijk op dinsdag 10 mei. De expositie met 160 kunstschatten uit Armenië is te zien tot eind oktober.
Ark van Noach
De Asser Armeniërs Nicolai (links) en Maxim Romashuk zijn trots op hun Ark van Noach © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl