Opvang Ter Apel weer bijna vol: 'Dringend nieuwe plekken nodig'

Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP/Vincent Jannink
De centrale opvanglocatie in Ter Apel zit weer zo goed als vol met asielzoekers. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen RTV Noord.
"We hebben dringend nieuwe opvangplekken nodig om de hoeveelheid mensen hier te verminderen", zegt de woordvoerder tegen de omroep. Volgens hem kan de situatie vanaf vandaag mogelijk weer problematisch worden.
De opvanglocatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers, waar maximaal tweeduizend mensen opgevangen kunnen worden, heeft de afgelopen periode vaker alarm moeten slaan vanwege de capaciteitsnood in Ter Apel. Eerder namen onder meer Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Oss, Alkmaar, Venray en Rijswijk asielzoekers over.

'Grotere locaties nodig'

Het COA wil dat er op korte termijn grotere locaties voor asielzoekers beschikbaar komen die voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Eerder werden er in Ter Apel al noodopvangtenten geplaatst, maar die moesten weer worden weggehaald.
De Veiligheidsregio Groningen omschreef de situatie bij het aanmeldcentrum eind maart als zorgelijk. Asielzoekers kunnen niet doorstromen naar een van de 111 azc's in ons land. Die zitten vol, mede omdat zo'n 13.000 statushouders - asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen - wachten op een woning.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl