Formatie in Borger-Odoorn 'voorspoedig', namen wethouders bekend

Gemeentehuis Borger-Odoorn in Exloo
Het nieuwe college gaat de gemeente besturen vanuit het gemeentehuis in Exloo © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De vijf formerende collegepartijen in Borger-Odoorn zeggen vaart te maken met het sluiten van een coalitieakkoord, en hebben in aanloop daarnaartoe de beoogde wethouders bekendgemaakt.
PvdA, Leefbaar Borger Odoorn, VVD, CDA en de ChristenUnie willen later deze maand de definitieve plannen voor de komende jaren presenteren. Henk Zwiep (PvdA), Bernard Jansen (LBO), Jeroen Hartsuiker (VVD) en Ankie Huijing-van Tongeren (CDA, mede namens ChristenUnie) moeten de gemeente gaan besturen.

Gemeentebelangen buiten de boot

Informateur Johan van Tiel adviseerde na de verkiezingen een nieuw college zonder de grootste partij Gemeentebelangen (zeven zetels). Hij zette in op een gemeentebestuur met vijf partijen, bestaande uit PvdA, Leefbaar Borger Odoorn, VVD, CDA en CU.
Deze vijf partijen zeggen dat de gesprekken voorspoedig verlopen. Het aantal van vier wethouders doet volgens hen "recht aan de grote klus waar we als gemeente voor staan de komende jaren", stellen ze in een gezamenlijke verklaring. Opgaven op het gebied van energie, wonen en het sociaal domein "vragen om een actief college dat dichtbij bij onze inwoners staat. Een college dat luistert om zo voor iedereen in Borger-Odoorn het goede te doen".

Eén aankomend bestuurder van buiten

De partijen maken geen bezwaar tegen een wethouderschap van VVD'er Hartsuiker, die in Emmen woont in plaats van in de gemeente Borger-Odoorn. "Hij kent onze gemeente goed en hij brengt naast kennis ook een groot provinciaal en Haags netwerk mee. Dit kunnen we met de uitdagingen waar we voor staan goed gebruiken. Bovendien heeft ons de afgelopen periode geleerd dat een wethouder van buiten de gemeente geen belemmering voor het functioneren als wethouder hoeft te zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.