Marzieh uit Iran maakt in Coevorden als eerste gebruik van nieuwe inburgeringswet: 'Ze voelen zich welkom'

Marzieh Hosseini
Marzieh Hosseini uit Iran is naar Coevorden gekomen om herenigd te worden met haar man © RTV Drenthe / Ana Ivis
Marzieh Hosseini is vanuit Teheran, de hoofdstad van Iran, naar Coevorden gekomen om te herenigen met haar man. "Ik vind Coevorden erg leuk, iedereen is erg vriendelijk en zegt 'hallo' tegen me. Dat doen vreemdelingen in Teheran niet", vertelt Marzieh.
De Iraanse is de eerste nieuwkomer in de gemeente Coevorden die valt onder een nieuwe inburgeringswet, die vanaf het begin van het jaar is ingegaan. Deze nieuwe wet houdt onder meer in dat gemeenten de nieuwkomers gaat begeleiden bij de inburgering.
Het betekent in dit geval dat Marzieh niet zelf verantwoordelijk is voor het vinden van een school, en voor het regelen van een lening bij DUO. "Dat bleek in de praktijk soms heel ingewikkeld te zijn voor mensen die nieuw zijn in Nederland en het systeem niet kennen", vertelt Martje Sloff, regievoerder inburgering van gemeente Coevorden, tegen ZO!34. Het doel van de nieuwe wet is om inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk te laten meedoen in Nederland, en dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden.

Samen een plan maken

Door de nieuwe wet maakt de gemeente samen met de inburgeraar al in het asielzoekerscentrum een plan van aanpak voor de toekomst in Nederland. "Doordat we er nu vanaf het begin bij kunnen zijn, voelt iemand die nieuw is in onze gemeente zich welkom en kunnen ze eerder starten met werken aan een nieuwe toekomst", vertelt Steffie van Schilt van gemeente Coevorden.
Marzieh Hosseini
Hosseini is de eerste in de gemeente Coevorden die valt onder de nieuwe inburgeringswet. Die houdt in dat ze meer hulp krijgt van de gemeente. © RTV Drenthe / Ana Ivis
En dus heeft Marzieh samen met de gemeente een plan opgesteld. Onderdeel van dat plan is stage lopen of vrijwilligerswerk doen. Het doel daarvan is dat, naast het leren van de taal, meteen geoefend kan worden met de taal in de praktijk. Marzieh gaat eerst de Nederlandse taal leren en vrijwilligerswerk doen. Daarna wil zij haar studie farmacie afronden, die zij in Iran is begonnen. "Ik hou van studeren en wil graag in een laboratorium werken", vertelt ze.

Stage

Een van de bedrijven waar vluchtelingen stage kunnen lopen in Coevorden is P31, dat onderdelen voor een schutting maakt. Het bedrijf werkt inmiddels een jaar samen met de gemeente, zodat de nieuwe wet al op deze manier getoetst is. Een aantal inburgeraars heeft inmiddels al een vast contract gekregen.
"De mensen komen nu veel eerder in de Nederlandse maatschappij terecht", ziet eigenaar Harjan Sibon de gevolgen van de nieuwe wet. Hij noemt de wet dan ook een slimme zet. "Zo leren zij de taal beter, maar ook de Nederlandse gewoontes."
Ondertussen heeft Marzieh het naar haar zin in Nederland, en Coevorden. ze is erg onder de indruk hoe netjes en georganiseerd Nederland is. Maar een puntje van kritiek heeft ze al wel. "De belasting is trouwens wel heel erg hoog, vertelt mijn man."
Bekijk op ZO!34 een video met Marzieh.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl