Mare Keja (14) dolgelukkig na winst prestigieus muziekconcours

Ze had niet verwacht dat ze zou winnen. Maar dat deed ze wel. De 14-jarige celliste Mare Keja uit Rolde won gisteren het Prinses Christina Councours in de leeftijdscategorie 12 tot en met 14 jaar. "Ik wilde gewoon lekker spelen en dan maar zien wat eruit zou komen", zegt ze nuchter.
Toch was ze wel een beetje zenuwachtig. "Ja, ik vond het wel spannend", vertelt Mare, die sinds haar derde cello speelt. "Ik had ook niet verwacht dat ik zou winnen."

Après un rêve
Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks muziekevenement dat bedoeld is om onder meer klassieke muziek onder jongeren te promoten. "Iedere muzikant had z'n eigen programma en speelde z'n eigen stukken. Ik speelde het eerste deel van het celloconcert van Kabelevsky en Après un rêve van Fauré", legt ze uit.

Mare was erg tevreden over haar uitvoering. En de jury ook. "Ik mag nu een masterclass volgen bij een cellist naar keuze. Daar ben ik echt ontzettend blij mee", zegt Mare enthousiast. "Ik weet nog niet wie ik ga kiezen. Daar ga ik nog even over nadenken, want deze prijs moet ik goed gebruiken."

'Ik wil zoveel mogelijk muziek maken'
Mare wil uiteindelijk professioneel celliste worden. Ze is in ieder geval goed op weg. "Ik studeer ongeveer twee uur per dag." Daarnaast gaat ze twee keer per week naar het conservatorium voor lessen. "Ik wil gewoon zoveel mogelijk muziek maken."