Hatsjoe: proesten op het voorjaar, welke pil of druppel helpt?

ANP-413488115
Vele soorten medicijnen voor hooikoortspatiënten © ANP / Lex van Lieshout
Grasduinen, dat is wat menig hooikoortspatiënt doet in de zoektocht naar een werkend medicijn. Pillen, sprays, crèmes, druppels, je kunt ze op veel plekken kopen. Maar welke moet je nou nemen en wat helpt echt?
Die vraag kwam binnen bij de rubriek Zoek Het Uit van RTV Drenthe.

Vrolijk voorjaar?

Voor het antwoord op deze vraag wenden we ons tot Stephan Bontekoning. Hij is apotheker in Nieuw-Amsterdam en tevens lid van de Drentse Apothekers Coöperatie. Bontekoning weet dat het voorjaar voor de hooikoortspatiënt lang niet zo vrolijk is als voor mensen die er zonder rode ogen doorheen komen.
"De periode dat mensen er last van hebben wordt bovendien steeds langer," zegt de apotheker. "Dat komt door het veranderende klimaat, er zijn patiënten die in februari al beginnen te niezen."
Hooikoorts
De hele dag de zakdoek bij de hand © ANP XTRA / Lex van Lieshout

Druk

Sinds drie weken melden zich ineens veel mensen met hooikoortsklachten bij apotheek De Vaart van Bontekoning. "Dat is echt opvallend, het is mooi weer en dan slinkt de voorraad medicijnen hard," voegt hij daar aan toe. "We moeten daar echt goed op inspelen, zorgen voor voldoende medicatie in huis."

De keuze is reuze

De apotheek in Nieuw-Amsterdam heeft zo'n acht soorten tabletjes, zes neussprays en twee merken oogdruppels. "Er zijn heel veel soorten hooikoortsmedicijnen en je kunt ze tegenwoordig krijgen in de supermarkt en bij de drogist," zegt de apotheker. "We merken dat patiënten vaak al van alles hebben geprobeerd voor ze bij ons komen, het valt niet altijd mee om het gewenste resultaat te behalen."
220104_middeltjes
Als klachten verergeren, kunnen tabletten en neusspray helpen © ANP

Bijwerkingen

"Het is niet ongevaarlijk om zelf maar wat medicijnen uit te proberen," vertelt de apotheker verder. "Sommige medicijnen hebben bijwerkingen, je kunt er suf of duizelig van worden en dan moet je natuurlijk niet gaan autorijden of nog naar school moeten, dat komt dan niet goed."
Maar de meeste medicijnen werken volgens hem wel redelijk tot goed wanneer de klachten niet al te heftig zijn. Niettemin raadt Bontekoning aan toch even naar de apotheek of huisarts te gaan wanneer je last van hooikoorts hebt. "Wij hebben ook zicht op hoe de combinatie met andere medicijnen uit kan vallen, daardoor kunnen wij de patiënt vaak beter bedienen," zegt hij tot besluit.
Alternatieven
Je kunt natuurlijk van alles wel proberen om al dat geproest een halt toe te roepen, maar hooikoorts tegengaan met het eten van pissebedden? Zie de tv-reportage hieronder.
Helpt het eten van pissebedden tegen hooikoorts?

Zoek het uit!

Ben jij ook wel eens benieuwd naar waarom iets is zoals het is of hoe iets is veranderd? Heb je iets gezien wat je niet kunt verklaren? Of wil je gewoon alles weten? Stuur je vragen naar Zoek het uit!