Ook hoofdaannemer windpark krijgt dreigbrief

Ook het familiebedrijf A. Hak, de hoofdaannemer voor het windpark Drentse Monden Oostermoer, heeft een dreigbrief ontvangen. Dat bevestigt woordvoerder Richard van Santen van het bedrijf uit het Gelderse Tricht.
Van Santen wil verder geen details geven, niet over de inhoud van de brief en het moment dat ‘ie is bezorgd. “Ik zeg er verder niets over, omdat we de politie niet voor de voeten willen lopen.” De politie laat in een reactie weten dat er aangifte is gedaan. 

'Uw onderneming wordt dan door ons vogelvrij verklaard. Onze, voor uw onderneming nadelige, behandelingen zullen niet op locaties in Drenthe plaatsvinden, maar juist daarbuiten. Internationale aanpak is voor ons ook geen probleem', staat te lezen in de brief, die in handen is van Dagblad van het Noorden. De brief is ondertekend door 'De door de overheid en initiatiefnemers van windparken belazerde, belaagde en bedreigde en tot nu toe als uitschot behandelde burgers uit Groningen en Drenthe'.

Grote speler
A. Hak is een bedrijf dat al 55 jaar bestaat en een grote speler is op het gebied van het leggen van ondergrondse infrastructuur voor transport en distributie van olie, gas, water en elektriciteit. 

Eerder kwamen er al dreigbrieven binnen bij Avitec in Nieuw-Buinen en Dieterman grondverzet in Meeden. Beide bedrijven zagen vervolgens af van het uitvoeren van werkzaamheden voor de geplande windparken in de Drentse Veenkoloniën en bij Meeden. A. Hak wil niet ingaan op de vraag of ze doorgaan met hun werkzaamheden als hoofdaannemer bij dit project. 


Politieonderzoek
De politie is een groot onderzoek gestart naar de bedreigingen. Daarin worden ook het verspreiden van nazi-pamfletten van Drentse bestuurders meegenomen, maar ook het vernielen van gewassen en machines van windboeren en het dreigen met en dumpen van asbest. Meer dan twintig rechercheurs onderzoeken de zaak. De politie meldde vorige week dat er ruim dertig tips zijn binnengekomen, nadat het tv-programma Opsporing Verzocht er twee keer aandacht aan besteedde.

Woordvoerder Elzo Springer van windpark Drentse Monden Oostermoer zegt geen kennis te hebben van de jongste dreigbrief. “Ik heb die brief niet gezien en we laten dit verder graag aan de politie over."