Waakmand als troost voor families in Wilhelmina Ziekenhuis

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen deelt sinds vorig jaar waakmanden uit om de familie van palliatieve patiënten te ondersteunen. "Het kost maar een paar tientjes, maar ik vind het enorme innovatie in de zorg", zegt longarts Sander de Hosson.
De manden hebben als belangrijk doel om tijdens het waken troost te bieden. Maar families krijgen ook praktische zaken aangereikt. "Als palliatief team van ons ziekenhuis hebben we er bijvoorbeeld dekens, gedichtenbundels en boeken ingedaan. Maar ook tandenborstels en tandpasta, om het wat gemakkelijker te maken voor familieleden die moeten waken bij hun geliefde", vertelt De Hosson.

Wekelijkse basis
"We zijn dit initiatief een jaar geleden op alle afdelingen gestart en zijn er zeer enthousiast over. Mensen zijn er ook heel blij mee. Ze krijgen handvatten om te kunnen omgaan met de fase waarin ze zitten", weet De Hosson.

"Er zit ook voorlichtingsmateriaal in. Het zijn allemaal dingen die het proces wat gemakkelijker kunnen maken. We geven inmiddels bijna op wekelijkse basis een waakmand." Thuiszorgorganisaties omarmen het idee volgens De Hosson ook. "Het wordt steeds gewoner om een waakmand te krijgen."

Andere plaatsen
De meeste spullen uit de manden krijgt het ziekenhuis weer terug. "Die zijn dan weer van waarde voor een volgende familie", aldus De Hosson. "Een waakmand is heel eenvoudig te regelen, maar je helpt families enorm tegen geringe kosten. Ik kreeg ook een reactie van Treant Zorggroep uit Emmen, die willen het ook gaan invoeren. Dit initiatief gaat er vast ook op andere plaatsen komen."

Deel dit artikel: