Britse bommenwerper uit WOII vliegt vanmiddag boven Assen

Lancaster
Een Lancaster-bommenwerper vliegt aan het einde van de middag over Assen © Claire Hartley / Bav Media / Shutterstock
Vliegtuigspotters en mensen met een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog, opgelet. Een originele Britse Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog vliegt aan het eind van de middag boven Assen. Het gaat om een toestel van de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight.
Het luchtvaartuig maakt een rondje over achttien crashlocaties in België en Nederland ter gelegenheid van Nationale Dodenherdenking. De bommenwerper stijgt om 11.00 uur (lokale tijd) op in het Britse Coningsby en vliegt daarna door naar Lierde in België. Na een tussenstop van enkele uren in Gilze Rijen zet het vliegtuig koers richting het Noorden. Om 17.36 uur wordt er gevlogen over Assen, waarna het vliegtuig via Texel Groot-Brittannië weer opzoekt.
Van de Lancester, een viermotorig toestel, zijn er momenteel nog twee over. In de Tweede Wereldoorlog zijn 3.249 Lancasters verloren gegaan. Als eerbetoon aan de omgekomen bemanning op de betrokken crashsites zal het vaartuig kortstondig lager vliegen dan normaal gesproken is toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor toestemming gegeven.