Na twee jaar coronastilte brengt Bevrijdingsfestival weer reuring aan de Baggelhuizerplas

Het Bevrijdingsfestival in Assen in opbouw
Het Bevrijdingsfestival in Assen in opbouw © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Een boutje, een moertje, een schroefje en een nippeltje. Werklui van allerlei audiovisuele bedrijven zetten vandaag de spreekwoordelijke puntjes op de I aan het festivalterrein aan de Baggelhuizerplas in Assen. Morgen klinken er na twee jaar coronastilte weer muzikale vrijheidsklanken rondom de Asser waterplas.
"Het is nu echt nog een bannertje hier, paaltje daar en een stekkertje zus. Dat is het eigenlijk ook wel", vertelt een enthousiaste Nathan van Gelder, directeur van Bevrijdingsfestival Drenthe.

'Ook dat heb ik besteld'

Van Gelder is een man van het overzicht, zegt 'ie zelf. En dus zijn alle medewerkers ruim op tijd begonnen met het opbouwen van het festivalterrein. "Het meeste werk zit 'm in de plannen maken op de tekentafel. Zodra dat duidelijk is, kun je beginnen. En zoals je nu ziet is alles zo goed als klaar."
Tevreden kijkt de directeur over het festivalterrein. Nu staan er nog technici driftig aan schroeven te draaien, lampen op te hangen en podia te vegen, morgen staan er 46 bands verspreid over vier podia. "En nog lekker weer ook hè? Ook dat heb ik besteld", glundert Van Gelder.

Vrijheid

Natuurlijk is een mooi programma met activiteiten en muzikanten belangrijk voor een festival. Maar Van Gelder benadrukt ook dat het niet alleen maar om het feest gaat. "We moeten ook het besef hebben dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, daar gaat het juist om. Dat wordt nog wel eens vergeten."
Behalve muzikanten is er ook dit jaar weer een kinderplein en zijn er voor jong en oud verschillende projecten die gaan over het vieren van de vrijheid. En zoals altijd is er ook het 'vijf voor vijf moment'. Dan zoeken alle Bevrijdingsfestivals in Nederland contact met elkaar en ontsteken ze het vrijheidsvuur.
Bekijk in onderstaande video hoe de voorbereiding op het Bevrijdingsfestival eruitziet:
Assen zet puntjes op de I voor Bevrijdingsfestival

'IJzersterke line-up'

Suzan en Freek, Bökkers, Jason Staal, Kraantje Pappie. Het zijn slechts een aantal van de vele namen die morgen een moppie mogen zingen in de Drentse hoofdstad. "Ik vind dit met recht de beste line-up van de laatste tien jaar", zegt de festivaldirecteur daarover. "Natuurlijk heeft een festival een beperkt budget, maar toch ook een status aparte. Dus soms moet je ook geluk hebben."
Met die keur aan artiesten verwacht Van Gelder tussen de 25- en 45-duizend mensen te trekken. Daarbij speelt het entreegeld dat bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Groningen moeten betalen ook mee. "De Groningers zijn daar nogal op tegen. Dus daar verwacht ik ook zeker wat van." Of we dat hier in Drenthe ook ooit gaan krijgen? "Nee, dat is absoluut niet de bedoeling."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.