Dankbare paragolfers Gasselternijveen op zoek naar nieuwe leden

Paragolfers Gasselte
Herman Abelen kan met behulp van een speciale kar en zijn buddy Chiel iedere week genieten van de golfsport. © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
"Johan Cruijff zei ooit: 'als je gelukkig wil worden, moet je dingen doen die je leuk vindt.' En ik garandeer je: hier word je gelukkig van." Was getekend: Harry Rundberg, de man die zo'n 5 jaar geleden begon met golfen voor mindervaliden in Gasselternijveen. Bij De Semslanden is het zogeheten paragolf steeds populairder geworden en volgende week houdt de club een open dag voor potentiële nieuwe leden.
Het weer zit absoluut niet tegen vandaag. In de zon drinkt een achttal leden van De Semslanden koffie. Vandaag gaan ze weer de baan op. Ondersteund door hun buddy's (en sommigen met behulp van een speciale kar) kunnen ook mensen met een beperking genieten van de golfsport. "Als je golft, vergeet je je pijn", zegt Harry Rundberg. Zelf heeft hij last van chronische pijnen, maar dus niet als hij op de golfbaan staat. "Dan ben je er niet mee bezig en heb je afleiding."

Uitlaatklep

Inmiddels heeft Rundberg een mooi aantal medestanders gevonden. Niet in de laatste plaats dankzij de open houding van de golfclub zelf. "Deze club is buitengewoon gastvrij", zegt Rundberg. "Dat heeft zeker geholpen om hier het golfen voor mensen met een beperking mogelijk te maken."
Wim Oldewening is de clubmanager in Gasselternijveen. Hij vertelt dat er aan de accommodatie enkele aanpassingen moesten worden gedaan, waaronder invalidetoiletten en een oprit naar het clubgebouw. Oldewening vindt het de moeite en kosten meer dan waard. "Het is prachtig om te zien hoe men hier geniet. Golfen is echt een uitlaatklep."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Paragolfers Gasselternijveen
De speciale karren maken dat mindervaliden tóch kunnen golfen. © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Met kar en buddy

Eén van de golfers die wekelijks geniet op het kort gemaaide gras van de club, is Herman Abelen uit Ter Apel. In 2011 krijgt hij een zware hersenbloeding en raakt hij halfzijdig verlamd. Voorheen was hij vrij sportief, maar na zijn hersenbloeding vreest hij stil te moeten zitten. "Ik was altijd aan het wandelen en het joggen. Dat kan nu niet meer. Ik had nooit gedacht dat ik ooit iets als golf zou kunnen doen."
Toch is het zo. Weliswaar met behulp van één van de beschikbare karren en zijn trouwe buddy Chiel, maar dat mag de pret niet drukken. "Ik zie vooral weinig. Links zie ik niks. Met rechts maak ik dan een slag, maar zie ik vaak niet waar de bal eindigt. Daarvoor heb ik mijn buddy. Hij legt ook de ballen voor mij klaar."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Dankbare paragolfers Gasselternijveen op zoek naar nieuwe leden

Sociaal gebeuren

Niet iedere golfer van het vaste clubje heeft een ernstige fysieke beperking. Henk Meinders heeft bijvoorbeeld een ontsteking op zijn netvlies. "Ik red mezelf prima, maar ben soms wel de bal kwijt", zegt hij. Voor hem is het dan makkelijk dat er iemand met hem meeloopt om de bal in de gaten te houden. "Ik speel al met oranje ballen, zodat ik ze makkelijker zie."
Net als de rest van de golfers zorgt de wekelijkse bezigheid vooral voor een stukje ontspanning. "Het is een sociaal gebeuren", zegt Abelen. "Dat zie je hier heel erg terug. Voor en na tijd drinken we koffie met elkaar en praten we. Maar het competitiegevoel zit er ook in."

Open dag

Richard Paul is trainer bij De Semslanden. Tijdens de open dag van 11 mei zal hij samen met een andere golfprofessional nieuwsgierigen kennis laten maken met de sport. "Het is mijn derde jaar als trainer bij de paragolfers", vertelt hij. "Voor beginners is golf sowieso best lastig en dat geldt zeker voor mensen met een beperking. Dan moet je soms andere dingen verzinnen."
Zo zijn er mensen bij die met één arm spelen. "Dat is lastig, want je hebt minder controle over de bal. Voor paragolfers is het nog iets lastiger. Maar eerlijk gezegd heeft iedereen wel moeite met een klein balletje", lacht Paul. "Het belangrijkste is om veel plezier te hebben. Dan helpen wij de mensen wel verder op weg." De open dag vindt op woensdag 11 mei plaats.
Harry Rundberg geeft advies
Harry Rundberg, paragolfer van het eerste uur, is niet te beroerd medespelers van adviezen te voorzien. © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.