Jehovah's Getuigen willen dat leden meewerken aan onderzoek

Het bestuur van Jehovah's Getuigen Nederland roept leden op om mee te werken aan het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de organisatie. Het is voor het eerst dat het bestuur van de gesloten organisatie haar leden actief vraagt om dat te doen.
Dat meldt RTL Nieuws, dat een interne brief van de Jehovah's Getuigen in bezit heeft. Het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de organisatie wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. 

De brief
Het bestuur van de Jehovah's Getuigen, waarvan het hoofdkantoor in Emmen staat, vraagt leden die als kind misbruikt zijn in de brief om de vragenlijst van de Universiteit Utrecht in te vullen. De deelname aan het onderzoek is, zo schrijft het bestuur, een persoonlijke keuze. 

De brief is volgens RTL Nieuws verstuurd naar alle afdelingen van de Jehovah's Getuigen. Ook zou de brief tijdens kerkdiensten zijn voorgelezen. 

Kindermisbruik
De Jehovah's Getuigen liggen de afgelopen maanden onder vuur vanwege het vermeende kindermisbruik binnen de christelijke organisatie. Met name kwam er kritiek op het interne rechtssysteem dat dit soort zaken behandelt, in plaats van dat strafbare feiten worden gemeld bij de politie.

Marianne de Voogd werd als kind misbruikt binnen de Jehovah's Getuigen


Eerder gaf de organisatie aan geen medewerking te willen verlenen aan het onderzoek van politie en justitie. Ook op een verzoek van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om een onderzoek naar het misbruik binnen de kerk te starten werd afwijzend gereageerd. De Jehovah's spraken eerder van een hetze tegen hun organisatie. "Alsof wij seksueel misbruik faciliteren of er niets aan zouden doen", zeiden de Jehovah's in februari.