In Beeld: Drenthe herdenkt oorlogsslachtoffers tijdens Dodenherdenking

Dodenherdenking Hoogeveen
De Dodenherdenking in Hoogeveen was bij het Joodse herdenkingsmonument © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Drenthe was vanavond twee minuten stil om oorlogsslachtoffers te herdenken. Op meerdere plekken in de provincie werden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd waar publiek, voor het eerst in twee jaar, weer bij aanwezig kon zijn.
In Assen legde burgemeester Marco Out een krans ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. Eerder op de avond werd een stille tocht georganiseerd:
Naast Assen, was Hoogeveen een van de plaatsen waar de oorlogsslachtoffers werden herdacht:

Ex-gedetineerde speelt taptoe

Op het terrein van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen speelde een ex-gedetineerde op eigen verzoek het taptoe-signaal voorafgaand aan de twee minuten stilte. Daarna sloot hij af met het Wilhelmus op de binnenplaats van de gevangenis. De voorgaande twee jaren deed hij dit ook al, toen nog als gedetineerde. Speciaal voor de dodenherdenking was de man vanuit zijn woonplaats Amsterdam afgereisd naar Veenhuizen.
Zijn voorgaande optredens maakten nogal wat los in de gevangenis. "Ik hoorde dat er ook buiten PI Veenhuizen veel positieve reacties kwamen op het filmpje dat vorig jaar is gemaakt", zei de voormalige gedetineerde trots. Dat hij zijn liefde voor het trompetspelen weer op mocht pakken tijdens zijn periode in de gevangenis, maakt hem dankbaar. "Ik heb verschillende keren vastgezeten, maar mede dankzij de zorg en aandacht die ik in Veenhuizen heb gekregen, ben ik er nu van overtuigd dat ik niet opnieuw de fout in ga."
De desbetreffende foto waarop de ex-gedetineerde de taptoe speelt:
Taptoe Norgerhaven Veenhuizen
Een ex-gedetineerde blies vanavond de taptoe © Dienst Justitiële Inrichtingen
In heel Drenthe hingen de vlaggen vandaag halfstok, zo ook in Alteveer:
4 mei Alteveer
Vandaag hingen door heel Drenthe de vlaggen halfstok, zo ook in Alteveer © Persbureau Meter
In Assen werd bij het Lancaster-Monument herdacht. Te midden van historische voertuigen waren de aanwezigen twee minuten stil. Eerder op de dag vloog een Britse Lancaster boven de provinciehoofdstad.
Lancastermonument Assen, herdenking, 4 mei, dodenherdenking
Ook bij het Lancaster-Monument in Assen werd herdacht © Jacob Oosting
Lancaster
Een Britse Lancaster boven Assen © Jacob Oosting

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.