Dubbele Dodenherdenking Hoogeveen door misser in draaiboek: 'Niet helemaal de bedoeling'

220504_dodenherdenking_hoogeveen
Een moment tijdens de dodenherdenking in Hoogeveen, met Theo Osinga rechts van burgemeester Karel Loohuis © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
De herdenking verliep waardig, de publieke belangstelling was met een kleine tweehonderd deelnemers ook goed te noemen, maar toch klopte er iets niet toen de twee minuten stilte bij het Joodse monument in Hoogeveen er vanavond op zaten. Wie al het vermoeden had dat er iets niet klopte, kreeg dat vermoeden bevestigd na een vlugge blik op de klok. Het was namelijk nog helemaal geen 20.00 uur.
"Nee, het was twintig voor acht", zegt Theo Osinga, enigszins met het schaamrood op de kaken. Net als voorgaande jaren had de Historische Kring Hoogeveen de organisatie van de Dodenherdenking in Hoogeveen in handen, met als klein verschil dat voorzitter Johann Bisschop - die de organisatie normaal voor zijn rekening neemt - vandaag niet aanwezig kon zijn. En dus kwam de organisatie deze keer op het bordje van vice-voorzitter Osinga. "Tja, we waren te vroeg", luidt de eenvoudige uitleg.

Detail over het hoofd gezien

Liever had hij gezien dat alles tot in de puntjes was verlopen. "En dat was voor het grootste gedeelte ook wel het geval, want er was sprake van een mooie herdenking", zegt Osinga. Hij had alleen één detail over het hoofd gezien. "Normaal gaan we elk jaar met de stille tocht langs de Joodse synagoge, alleen hadden we dat dit jaar uit het programma geschrapt omdat we ook al een kranslegging zouden doen bij het Joodse monument. Dat was wat dubbelop, vonden we."
220504_dodenherdenking_1
Het taptoe-signaal werd vanavond tweemaal afgespeeld in Hoogeveen © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Zo gezegd, zo gedaan. Alleen had de Historische Kring Hoogeveen er niet bij stilgestaan dat het schrappen van het synagogebezoek ruim een kwartier tijdwinst opleverde in het draaiboek. "Dus toen we aan de taptoe toe waren, zag ik dat het 19.40 uur was. We hebben toen gewoon die twee minuten stilte gehouden." Daarna volgde een wat ongemakkelijke situatie, omdat deelnemers aan de stille tocht ook doorkregen dat het nog geen 20.00 uur was.

'We leren altijd weer bij'

"Ja, er waren wel wat verbaasde blikken", zag Osinga, die tot zijn opluchting vaststelde dat niet iedereen meteen vertrok. "Muziekvereniging Wilhelmina vulde de tussenliggende tijd op met enkele liederen en toen het acht uur was, hebben we nogmaals twee minuten stilte gehouden." Osinga kan dan ook terugblikken op een bijzondere Dodenherdenking. "We hebben de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog dit jaar dubbel herdacht. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar volgend jaar gaat het weer zoals het hoort. We leren altijd weer bij."