Bevrijdingsfestival Drenthe: Terrein is wederom vol

Bevrijdingsfestival Drenthe 2022
Drukte bij het podium voor Kraantje Pappie © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Nederland viert vandaag de vrijheid, in Drenthe wordt dat het uitbundigst gedaan in Assen. Daar is het zó druk, dat tot tweemaal aan toe het terrein vol raakte. Inmiddels roept de organisatie op niet meer naar Assen te komen.
De organisatie van het Bevrijdingsfestival riep eerder vanmiddag - rond half vijf - ook al op om niet naar het terrein te komen, vanwege de drukte. Na ongeveer een uur was het terrein weer toegankelijk. Tussen de 25.000 en 35.000 mensen staan op het festivalterrein, schat de organisatie in. "Het is nog nooit zo druk geweest", zegt voorzitter Ger Boes.
Rond kwart voor zeven ging het terrein wederom dicht en wordt wederom opgeroepen niet meer naar het festival te komen. "De toegangspoorten zijn gesloten", meldt de organisatie. Niet geheel toevallig is dat een half uur voordat Suzan & Freek optreden, de ambassadeurs van de vrijheid. Tijdens het optreden van Kraantje Pappie was het ook te druk, maar na dat optreden kon het terrein weer open.
Om 22.30 uur begon de afsluitende act van Bökkers.
Dit artikel wordt de hele dag aangevuld, op Radio Drenthe zijn de hele middag bijdragen te horen vanaf het festivalterrein.

Vijf-voor-vijfmoment

Op het vijf-voor-vijfmoment vertelde een vrouw uit Oekraïne op het podium over de oorlog in Oekraïne en wat het voor haar betekent om de vrijheid hier te vieren. Folksinger-songwriter S. Lois speelde tot aan het vijf-voor-vijfmoment in de tent van de Talent Stage.
"Mijn eerste festival buiten in lange lange tijd", reageert Lois. "De laatste keer zal ik niet eens meer weten. Zo lang geleden is dat", glundert hij dat het nu weer kan. "Een festival is altijd mooi om te doen. Het maakt niet uit wie er rondloopt en wie er aanhaakt. Het leuke van een festival is juist dat mensen even langskomen en blijven luisteren."
Bevrijdingsfestival 2022
Jick Munro & The Amazing Laserbeams op het bevrijdingfestival © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Drentse inbreng

Niet te ontbreken op het Bevrijdingsfestival in Drenthe zijn Drentse artiesten. Marit Nygård uit Meppel bijvoorbeeld. Terwijl Kraantje Pappie op het hoofdpodium speelt, speelt zij in de tent. "Het ging wel goed", blikt ze terug. Ze noemt haar stijl vooral kleinkunstpop. "Het zijn echt een beetje dagboekliedjes. Het is een uitlaatklep."
Waar Kraantje Pappie eenmalig optreedt, speelt de Drentse maar liefst drie keer op het festival. Ze treedt namelijk nog op op The Playground Stage. "Daar kan je met de koptelefoon op luisteren. Dan sluiten ze mij aan op een microfoon en dan heb je mij echt in je hoofd."
Bevrijdingsfestival Assen
Steeds drukker bij Bevrijdingsfestival Drenthe © RTV Drenthe/Esmee Söllner

Cloudsurfers schudt Assen wakker

Als een van de eerste bands had Cloudsurfers de taak om het publiek warm te spelen. De band uit de kop van Overijssel deed dat zoals je mag verwachten van een punkband met flink wat gitaargeweld. "Even houthakken vroeg op de dag. Het is nooit te vroeg voor vette shit", zegt gitarist Pieter Sloot.
Meteen na afloop moet er ingepakt worden, want de Cloudsurfers moeten door naar het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Volgens Sloot wordt het volgende optreden nog beter. "Dan zit er wat meer bier in het publiek en ook in ons."
Cloudsurfers
Cloudsurfers spelen in Assen © RTV Drenthe/Robbert Oosting

Bevrijdingsvuur brandt

Iets na 13.30 uur werd het bevrijdingsvuur op het festivalterrein ontstoken. Loopgroep Kloosterveen haalde het vuur vannacht op in Wageningen, en bracht het hardlopend naar Assen. Een nachtelijke tocht van 155 kilometer.
Om middernacht ontstak de Britse veteraan Harry Rawlings (96) het traditionele Bevrijdingsvuur in Wageningen, de plek waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetters capituleerden, waarna Nederland officieel bevrijd was.
Voor de officiële opening druppelden de eerste festivalgangers al het terrein op. Het Drents Jeugdorkest mocht namelijk al het podium op, gevolgd door Jason Staal.
Bevrijdingsvuur, Bevrijdingsfestival Assen
Het bevrijdingsvuur brandt in Assen © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf

Ochtend: Jason Staal heeft er zin in

Zanger Jason Staal uit Assen is de hele ochtend druk als coördinator op het Bevrijdingsfestival in Assen. Tussen alle bezigheden door moet hij dus ook nog het podium op. "Ik heb er vooral zin in. Lekker man, zo'n podium, zo'n veld. Hoe kun je daar nou geen zin in hebben?"
Staal noemt zijn team een geoliede machine, als hij het heeft over de projecten die hij vandaag in Assen onder zijn hoede heeft. Hij kan dus onbezorgd toewerken naar zijn optreden. Hij speelt alleen nummers van zijn nieuwe album. "En we hebben een speciaal liedje gemaakt voor het festival, met Rosa da Silva", vertelt Staal. Het nummer heet 'Maak jouw moment'. Daarin wordt de luisteraar opgeroepen zijn of haar eigen verhaal te vertellen.
"De zin van stilte heeft pas zin, als na de stilte plek is voor geluid", licht Staal een zin uit het nummer uit. "Blijf vertellen, maak jouw moment. Blijf je verhaal vertellen en dat is wie je bent."

Eerder deze week

"Ik vind dit met recht de beste line-up van de laatste tien jaar", zegt Nathan van Gelder, directeur van het Bevrijdingsfestival Drenthe. Tot gisteren werd er hard gewerkt bij de Baggelhuizerplas om het festivalterrein piekfijn in orde te krijgen.
Bekijk hoe de puntjes in Assen op de i werden gezet:
Assen zet puntjes op de I voor Bevrijdingsfestival

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.