'De kleine binnenvaart wordt uitgeroeid'

De kleine binnenvaart wordt uitgeroeid, vinden de schippers. Kleine schepen kunnen niet aan nieuwe regels voldoen. Regels die volgens de schippers bedacht zijn om er voor te zorgen dat er na 2025 geen kleine schepen meer mogen varen.
"Het is gewoon een geplande koude sanering”, zegt woordvoerder Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippersvereeniging (ASV). Hoe dat zit, legt ze uit in onderstaande video. Daarin varen we ook mee met misschien wel het laatste Drentse schippersechtpaar op de kleine binnenvaart: Jonge en Ria Bosma uit Nieuw-Amsterdam.
'Koude sanering' bezig in de binnenvaart
Los van de 140 nieuwbouwregels waaraan de oude schepen in de kleine binnenvaart moeten gaan voldoen, is er nog een probleem. De diepgang van de kleine kanalen neemt af, waardoor de schepen minder vracht mee kunnen nemen. Ria en Jonge Bosma van de Athena uit Nieuw-Amsterdam vertellen erover in deze video:
De kleine binnenvaart heeft ook letterlijk te maken met veel obstakels
En toch vinden Ria en Jonge hun vak nog steeds leuk. Sterker nog: ze zouden niet anders willen en kunnen. Het zit hen in het bloed. Samen vertellen ze over waarom de kleine binnenvaart zo bijzonder is in deze video:
Veel vrijheid: dat is mooi aan het vak van kleine binnenvaartschipper

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.