Stotterkamp in Zeijen geeft kinderen zelfvertrouwen: 'Stotteren is oké'

Drie dagen lang spelen negentien basisschoolkinderen samen en maken ze opdrachten
Drie dagen lang spelen negentien basisschoolkinderen samen en maken ze opdrachten © RTV Drenthe / Vera Beuke
Ongeveer 170.000 mensen in Nederland stotteren. Tijdens het stotterkamp in Zeijen komen basisschoolkinderen uit het hele land bij elkaar die hiermee te maken hebben. Tijdens hun verblijf spelen ze met elkaar en voeren de kinderen opdrachten uit. En ze hebben een duidelijke boodschap: stotteren is oké.
Stotteren is volgens Marlies Tonnis van Stottercentrum Noord nogal complex om uit te leggen. "Eigenlijk is het spreeksysteem van mensen die stotteren wat wiebeliger. De ene keer hoor je dat en kan er een herhaling of verlenging komen van klanken en de andere keer voelt het wel wiebelig, maar klinkt het misschien een beetje vloeiend. Dus ergens is het spreeksysteem van mensen die stotteren wat minder stabiel."

Pesten

Het doel van het kamp is dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen in spreken. "Je leert omgaan met nieuwe situaties en je leert hoe je moet reageren op situaties", legt de tienjarige Bram uit. "En als je niet uit je woorden komt, dan moet je gewoon proberen om de stotters los te maken", zegt de tienjarige Marianne. "Want je hebt alle tijd om je zin af te maken."
Bekijk in onderstaande video hoe het er in het stotterkamp in Zeijen aan toegaat:
Stotterkamp geeft kinderen zelfvertrouwen: 'Stotteren is oké'
De kinderen op het kamp zijn vaak de enigen in hun klas die stotteren. Dat kan best eenzaam zijn of je het gevoel geven dat je 'raar' bent. Daar kan Marianne over meepraten. Zij stottert al sinds ze kan praten. "In het begin vond ik dat moeilijk. Toen ik voor het eerst naar school ging, werd ik raar aangekeken. In groep 3, 4, 5 en 6 ben ik ook gepest. Dat vond ik niet leuk en niet kunnen. Ik ben ook een paar keer naar de leerkracht geweest maar die heeft er niet zoveel aan gedaan. Ik word nu gelukkig niet meer gepest. Daar ben ik heel blij mee."
Daarom is dit kamp volgens Tonnis ook zo belangrijk. "Deze drie dagen is stotteren heel normaal. Dus eigenlijk creëren we een wereld waarin iedereen stottert. Dat geeft heel veel rust, vrijheid en ontspannenheid. De kinderen kunnen helemaal zichzelf zijn."

Tips

Hoe kan je nou het beste met iemand praten die stottert? "Vooral niet de zinnen van iemand die stottert afmaken", zegt Bram. "En geef diegene die praat gewoon de tijd."
"Mensen moeten niet door je heen praten als je een zin hebt gezegd waar je best lang mee stottert", zegt Marianne. "Dan moet je die zin weer helemaal opnieuw uitspreken en dat is best vermoeiend als je met die klank veel stottert."
Het kamp wordt afgesloten met een presentatie, waarin de kinderen vertellen wat ze hebben geleerd tijdens het kamp. Zenuwachtig zijn ze daarvoor niet. "Ik vind op een podium staan gewoon geweldig", zegt Marianne. "Gewoon rustig blijven en jezelf zijn", vult Bram aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.