Schooldakrevolutie met zonnepanelen ook naar gemeente Aa en Hunze

Het landelijke initiatief om in 2020 de helft van de schoolgebouwen te bedekken met zonnepanelen, wordt ook gestart in gemeente Aa en Hunze. De gemeente gaat scholen helpen met de aanschaf van zonnepanelen.
Volgens de gemeente past het goed in hun ambitie. "Met dit mooie project kunnen we hopelijk veel scholen helpen om te verduurzamen en ook veel jonge kinderen hierbij te betrekken", vertelt wethouder Co Lambert.

Vier stappen
De gemeente gaat de scholen bij vier stappen ondersteunen. Eerst wordt onderzocht of de daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Vervolgens wordt alles uitgewerkt wat komt kijken bij de aanschaf en het hebben van zonnepanelen. Hier vallen niet alleen technische zaken en energiegebruik onder, maar ook vergunningen, subsidies, verzekering en belastingen.

Ook helpt de gemeente bij het uitzoeken van een leverancier van de panelen. Hierbij wordt gelet op prijs-/kwaliteitverhouding en wordt de installatie en aansluiting door de gemeente gecontroleerd. 

Als het zover is om de zonnepanelen te plaatsen, regelt de gemeente het onderhoud, de leveringsgarantie en de teruggave van BTW. De aanschaf van de zonnepanelen is op koste van de school zelf.

Onderwijs
Een ander onderdeel van het project is dat de zonnepanelen onderdeel worden van het onderwijs. Zo zullen de leerlingen van dichtbij meemaken hoe hun school duurzame energie opwekt.