Oud-partijvoorzitter LPF Drenthe herdenkt Pim Fortuyn: 'Je vergeet het nooit'

John van Pijkeren, Pim Foruyn, LPF
John van Pijkeren, oud-voorzitter van LPF Drenthe © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
6 mei is voor altijd een bijzondere dag in het leven van de 88-jarige John van Pijkeren uit Zuidlaren. Op die datum in 2002 werd Pim Fortuyn vermoord. Van Pijkeren was partijvoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) Drenthe.
Normaal gesproken zou Van Pijkeren nu in het Italiaanse Provesano hebben gezeten, om Pim Fortuyn te herdenken. Maar dat lukt hem niet meer vanwege zijn gezondheidsproblemen. Fortuyn ligt begraven in het Noord-Italiaanse plaatsje waar hij verknocht aan was.
Jaren achtereen ging Van Pijkeren ernaartoe op 6 mei, de sterfdag van Fortuyn, nu herdenkt hij thuis. "Het is eigenlijk net als met het overlijden van een naast familielid", zegt Van Pijkeren. "In het begin is het heel heftig. Geleidelijk slijt dat wel. Maar je vergeet het nooit. Ook vandaag weer denk je: moest dat nu zo gebeuren?"

Schok

Aan het begin van dit millennium zorgde Pim Fortuyn voor een aardverschuiving in het Nederlandse politieke landschap. De flamboyante Fortuyn wist mede dankzij zijn kritiek op de islam en het vluchtelingenbeleid veel kiezers aan zich te binden. Met Leefbaar Rotterdam werd hij in maart 2002 uit het niets de grootste partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Met zijn eigen Lijst Pim Fortuyn maakte hij zich op voor een sensationele verkiezingszege in Tweede Kamerverkiezingen.
Maar fractieleider, minister of zelfs premier zou Fortuyn nooit worden. Van Pijkeren: "Ik was op weg naar Leeuwarden, want hij zou van Hilversum naar Leeuwarden gaan. Daar zou hij 's avonds een bijeenkomst hebben. Daar is 'ie nooit gearriveerd." Op 6 mei 2002 werd hij doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum door milieuactivist Volkert van der Graaf. "Ik geloofde het niet in eerste instantie. Hij was natuurlijk ook niet direct overleden nadat Volkert van der G. hem doodschoot", herinnert Van Pijkeren zich. "Maar het werd al gauw duidelijk: hij was niet te redden. Dan moet je wel aanvaarden dat het zo is."
Negen dagen na de moord, haalde de LPF 26 zetels tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
LPF in Drenthe
De LPF kreeg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 in Drenthe bijna 36.000 stemmen (12,3 procent) en werd daarmee de vierde partij in Drenthe. Nadat een kabinet met de LPF was gevallen en er een jaar later opnieuw verkiezingen waren, kreeg de partij nog maar 3,8 procent van de stemmen.
De LPF heeft ook een periode in de Provinciale Staten van Drenthe gezeten. Van 2003 tot 2007 had de partij een zetel. Daarmee was de LPF gedeeld de kleinste partij. Klaas Dick de Jong was het LPF-Statenlid, Van Pijkeren was op de achtergrond actief als commissielid.

Uitgesproken

6 mei, is meer dan de sterfdag van Fortuyn, vindt Van Pijkeren. "Dat heeft zo'n schok teweeggebracht. In heel Nederland, maar toch ook zeker bij de mensen die de visie van Pim Fortuyn onderschreven. Daar werd eigenlijk een toekomst, politiek gezien voor Nederland, vermoord met Pim Fortuyn tegelijk."
Het gedachtegoed van Fortuyn bleef bestaan. Maar de LPF bleef dat niet. "Pim was een dermate charismatische man met zulke uitgesproken ideeën, er was eigenlijk niemand van zijn volgers die dat op dat niveau kon uitdragen", zegt de oud-leider van LPF Drenthe. In Drenthe hield de partij het vier jaar vol in de Drentse Staten. "Het was proberen zijn gedachtegoed te blijven voortzetten. En het was ook wel een beetje als eerbetoon." Door onenigheid in het bestuur werd net als in andere provincies besloten de partij op te heffen.
John van Pijkeren over Pim Fortuyn, die vandaag 20 jaar geleden werd vermoord:
Voormalig LPF-voorzitter van Drenthe over Pim Fortuyn

Persoonlijk

Van Pijkeren, die bij Fortuyn bedankte om kandidaat-Kamerlid te worden, bewaart goede herinneringen aan zijn partijleider, maar het zien van een foto 'is toch weer heftig'. "Dan zeg je: waarom, waarom? Die vraag blijft altijd onbeantwoord."
In zijn woning in Zuidlaren heeft hij een ingelijste foto van Fortuyn. Een schemerlamp komt uit het huis van Fortuyn in Rotterdam, net als een paar beeldjes in de vensterbank. "Deze spullen heb ik gekregen na het overlijden van Pim. Die zijn toen op een gegeven moment aan mensen uitgedeeld. Ik heb deze spullen gekregen voor alle bewezen diensten."
Ook boeken van Fortuyn herinneren aan de LPF-tijd. "In die boeken, vooral in De puinhopen van acht jaar Paars en De verweesde samenleving, wordt eigenlijk precies aangegeven waarom de politiek opgeschud moest worden. Politiek was vooral elite, met zichzelf bezig. Pim wilde dat niet. Die wilde politiek terug aan de burger geven."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.