Manifestatie bij Groningen Airport Eelde aangekondigd

210427_KLM
Een vliegtuig stijgt op vanaf Groningen Airport Eelde © Persbureau Meter
Een groep burgerinitiatieven en milieuverenigingen hebben manifestaties aangekondigd op zes Nederlandse luchthavens, waaronder Groningen Airport Eelde. De coalitie wil op zaterdag 14 mei protesteren tegen 'de groeiende overlast van en vervuiling door het vliegverkeer'.
Met sprekers, muziek en een stiltemoment willen de demonstranten hun wens voor krimp van de luchtvaartsector duidelijk maken. "De manifestaties op 14 mei 2022 starten om 11.00 uur 's ochtends, zijn vreedzaam en hebben nadrukkelijk niet tot doel de toegang tot de vliegvelden te beperken", melden de initiatiefnemers.

Overlast

Organisaties als Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe ondersteunen de acties. "Het vliegverkeer boven ons land neemt sinds enkele maanden weer toe na een relatief rustige periode tijdens de coronapandemie", stellen de organisaties. "Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid."
Volgens de demonstranten levert de luchtvaart een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde, levert het gevaren op voor de volksgezondheid en veroorzaakt het geluidsoverlast. De actie richt zich daarnaast op de politiek. "De Nederlandse overheid heeft het vliegverkeer decennialang gestimuleerd", betogen ze.
"Het resultaat van deze politieke keuze is dat bewoners in de omgeving van vliegvelden zich geconfronteerd zien met veel meer overlast en vervuiling dan nodig is voor een gezonde bijdrage van de luchtvaart aan de Nederlandse economie. De breed gedragen manifestaties vormen een protest tegen de groei, de oneerlijke vrijstellingen voor de luchtvaartbranche en tegen het gebrek aan bescherming van mens en milieu tegen de overlast en vervuiling."

Zes vliegvelden

Naast de manifestatie bij Groningen Airport Eelde worden er acties gevoerd bij luchthavens Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Maastricht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.