Armenië-tentoonstelling Drents Museum bijna open: 'Tevreden als er 75.000 bezoekers komen'

De tentoonstelling Vivia la Frida! over het werk en leven van Frida Kahlo is nog niet opgeruimd of komende dinsdag wordt de volgende grote expositie in het Drents Museum alweer geopend: In de ban van de Ararat draait om de archeologische schatten van het oude Armenië. 160 stukken, voor het grootste gedeelte uit History Museum of Armenia in Jerevan, zijn tot eind oktober te zien.
"De Ararat is een heel beroemde berg, die symbool staat voor Armenië en alles wat ermee samenhangt", licht museumdirecteur Harry Tupan toe in het Radio Drenthe-programma Cassata. Feitelijk ligt de berg inmiddels niet meer in Armenië, maar in Turkije. Toch geldt hij nog altijd als symbool. "Het heeft alles te maken met een Bijbelse geschiedenis, want Noach, die met zijn ark voor de zondvloed vluchtte, strandde op die berg, met alle dieren en kinderen die hij meenam."
"Ik vond het een machtig mooie gedachte, dat je vanuit zo'n concept het verhaal van deze tentoonstelling kunt vertellen", vertelt Tupan verder. "En dat is waar wij om bekend staan: het vertellen van goede verhalen in relatie tot topobjecten in een heel bijzondere enscenering en dat is hoe wij als Drents Museum werken."

Idee opgedaan in Iran

Vanwege de coronapandemie is In de ban van de Ararat een jaar uitgesteld, maar het idee ervoor ontstond al veel eerder, nog voor de tentoonstelling van 2018 waarin Iran centraal stond. Tupan: "In het kader van de voorbereiding op die Iran-tentoonstelling, was ik in een museum in Teheran en liep daar met een collega rond in een grote tentoonstellingshal toen ik opeens een andere tentoonstelling zag, waar ik door werd gegrepen. Die bleek uit Jerevan, Armenië te komen, werd me verteld. Een aantal weken laten zat ik met archeologie-collega Wijnand van der Sanden in het vliegtuig naar Armenië."
Harry Tupan
Harry Tupan voor het museum © Sake Elzinga
Dat de ene tentoonstelling de ander razendsnel opvolgt, is niet nieuw voor het museum in Assen. "We moeten altijd snel handelen, want als het museum leegstaat en onze stad is niet voorzien van mooie objecten dan is het niet goed. Dus we moeten altijd snel schakelen. Het ene eruit en het andere erin. Er zit altijd maximaal twee weken tussen", legt Tupan uit. "Onze medewerkers werken in zulke tijden ook door in het weekend. Er komen buitenlandse koeriers, vormgevers, bouwers.... En dinsdag gaan we open."

Verbindingen

Frida Kahlo leverde het museum met 140.000 bezoekers de best bezochte tentoonstelling ooit op, ondanks dat het museum lange tijd dicht was vanwege corona. Nu is het weer tijd voor archeologie. Tupan: "Het Drents Museum heeft, met uitzondering van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de belangrijkste collectie Nederlandse archeologie met Drentse topstukken. Ik vind het heel belangrijk om vanuit die 'eigen-collectie-gedachte' verbindingen te leggen met internationale collecties. De gedachte daarachter is dat je als Drenthe niet geïsoleerd bent, maar dat er altijd verbindingen zijn met de rest van de wereld."
Het topstuk is wat Tupan betreft een zilveren beker. "Die is 14 centimeter hoog en daarmee relatief klein en hij is uit zilver gedreven, dat vergt een bijzondere techniek. Als je dan bedenkt dat hij van 500 voor Christus is, dat mensen dit toen al konden maken, terwijl ze in andere delen van de wereld nog in dierenhuiden liepen... De beschaving had in het oude Armenië al zo'n voorsprong en dat is heel bijzonder om te laten zien."

Ark op de Brink

Hoeveel bezoekers hij deze tentoonstelling kan verwachten, vindt de museumdirecteur lastig in te schatten. "Als er 75.000 komen, ben ik tevreden." De eerste 'schat' is inmiddels zichtbaar in Assen: een levensgrote Ark van Noach op de Brink voor het museum. "Assen heeft een behoorlijke Armeense gemeenschap en de Stichting Armenia heeft dit mogelijk gemaakt. Normaal staat zo'n object aan de Kop van de Vaart, maar daar zit nu horeca, dus daarom staat de ark op de Brink. Hij is gisteren geïnstalleerd en ziet er fantastisch uit."
Armenië-tentoonstelling Drents Museum bijna open: 'Tevreden als er 75.000 bezoekers komen'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.