Wel of geen paasvuur in jouw gemeente? [Update]

Door de huidige weersomstandigheden droogt de natuur zeer snel uit. Er staat een oostelijke wind, die gepaard gaat met een lage luchtvochtigheid. Bovendien wordt er tot en met het Paasweekend geen regen meer verwacht. Daarbij komt dat de natuur nog altijd niet hersteld is van de uitzonderlijke droogte van vorig jaar.
De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) heeft het risico op natuurbranden in onze provincie verhoogd naar fase 2. Het is dus de vraag of alle paasvuren in onze provincie ontstoken worden.

Gaan de paasvuren in uw gemeente ook door?

Aa en Hunze
De gemeente Aa en Hunze heeft alle paasvuren in de gemeente afgelast. De gemeente stelt de paasvuren niet uit, maar ruimt de paasbulten op. Het risico op natuurbrand blijft de komende week onverminderd hoog, waardoor aansteken op een later moment evengoed onverantwoord is. De milieustraat is dit weekend extra geopend om snoeiafval weg te brengen. 

Assen 
In de gemeente Assen zijn geen paasbulten. 

Borger-Odoorn
In de gemeente Borger-Odoorn zijn vier van de elf paasvuren afgelast. Het gaat om de bulten van Bronnegerveen, Exloo, Odoorn en Valthe.  

Coevorden
Gemeente Coevorden heeft per locatie gekeken of het paasvuur wel of niet door kan gaan. De paasvuren bij Dalen-Vliers, Dalen-Huttenheugte en Sleen gaan sowieso niet door. Er is nog twijfel over de paasvuren bij Noord-Sleen en Gees. Gemeente Coevorden: "De andere vuren mogen branden als het weer het toelaat."

Emmen
In de gemeente Emmen zijn 21 paasbulten. Vijf daarvan gaan mogelijk niet door. Het gaat om de locaties Beekweg in Schoonebeek, Westersebos in Schoonebeek, Weidewaard/Veenhoekweg in Klazienaveen, 1e Kruisdiep in Nieuw-Weerdinge en Roswinkelderstraat in Roswinkel.

Later deze week wordt bekend of het veilig genoeg is om deze paasbulten aan te kunnen steken. Burgemeester Eric van Oosterhout: “We gaan proberen of we alle paasvuren door kunnen laten gaan, maar het moet wel verantwoord zijn."

Hoogeveen
In Hoogeveen zal geen enkele paasbult in de brand worden gezet. Naast dat de droogte voor gevaar zorgt, liggen de natuur, rieten daken, en andere zaken te dicht bij de bulten, zegt de gemeente.

Meppel
In de gemeente Meppel is één paasbult. Die staat in Nijeveen. In overleg met de terreineigenaar is besloten om dit vuur niet te ontsteken.

Midden-Drenthe
De gemeente Midden-Drenthe heeft in overleg met de organisatoren van de 15 paasbulten in de gemeente besloten om alle paasvuren af te gelasten. De organisatie van de paasbult in Hooghalen heeft zelf besloten het vreugdevuur niet door te laten gaan.

Noordenveld 
De gemeente Noordenveld heeft alle paasvuren in de gemeente afgelast. De gemeente stelt de paasvuren niet uit, maar ruimt de paasbulten op. Het risico op natuurbrand blijft de komende week onverminderd hoog, waardoor aansteken op een later moment evengoed onverantwoord is. De milieustraat is dit weekend extra geopend om snoeiafval weg te brengen. 

Tynaarlo
De gemeente Tynaarlo heeft alle paasvuren in de gemeente afgelast. De gemeente stelt de paasvuren niet uit, maar ruimt de paasbulten op. Het risico op natuurbrand blijft de komende week onverminderd hoog, waardoor aansteken op een later moment evengoed onverantwoord is. De milieustraat is dit weekend extra geopend om snoeiafval weg te brengen. 

Westerveld
In de gemeente Westerveld hebben zes verenigingen een ontheffing voor een vreugdevuur aangevraagd. De gemeente heeft op dit moment nog geen beslissing genomen over het wel of niet doorgaan van de paasbulten. Per locatie wordt de situatie bekeken in overleg met het organiserend comité.

Inmiddels hebben vier van de paasvuurcomités zelf het besluit genomen het evenement af te blazen. De paasvuren in Wittelte, Diever, Geeuwenbrug en Lheebroek-Schietveld gaan niet door. Met de twee andere comités is morgen een overleg. 

De Wolden
In gemeente De Wolden zijn geen paasvuren. De locaties kunnen niet voldoen aan de voorwaarden.

Hier ziet u een overzicht met alle paasvuren die dit weekend nog wel in Drenthe zijn.