'Bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork na antisemitische uitspraken'

Een Schiedammer, die wordt verdacht van het beledigen van de joodse gemeenschap, kreeg vandaag in Den Haag 120 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk tegen zich geëist. Een bijzondere toevoeging is dat hij een bezoek moet brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
De man zou zich in 2017 op de Rotterdamse Meent discriminerend hebben uitgelaten. Hij riep op die bewust dag luidkeels 'Hamas, hamas, alle Joden aan het gas'. Deze tekst wordt regelmatig geroepen door voetbalsupporters.

Museum en film
“Nu algemeen bekend is welk lot miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog heeft getroffen en wat in verband daarmee de verwijzing naar 'het gas' betekent, moet de verdachte hebben aangevoeld dat de gebruikte woorden beledigend waren voor Joden", sprak de advocaat-generaal. "Toch heeft hem dat niet weerhouden om de uitspraken te doen.” 

Het OM vindt daarom dat aan de taakstraf een bijzondere voorwaarde verbonden moet zijn: een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork door de verdachte. De verdachte moet zowel het kampterrein als de tentoonstelling in het museum  bezoeken. Ook moet hij de film over het transport van Joden naar vernietigingskampen bekijken. 

De uitspraak volgt (waarschijnlijk) 1 mei.