Voorjaar doet aantal WW-uitkeringen Drenthe dalen

In maart is er onder ander meer vraag naar horecapersoneel (Rechten: ANP/Remko de Waal)
In maart is er onder ander meer vraag naar horecapersoneel (Rechten: ANP/Remko de Waal)
Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe is in maart met 237 afgenomen in vergelijking met de maand ervoor. Daarmee komt het totaal op 8.972. Dat is 3,6 procent van de Drentse bevolking.
Over heel 2018 daalde het aantal met 2.276, vergeleken met het 2017. Dat meldt het UWV. Er is in maart ieder jaar een daling van het aantal uitkeringen, doordat er dan meer werkzaamheden zijn in de bouw, landbouw en horeca.

Timmerlui, bediening en hoveniers

De provincies in Noord-Nederland zijn in vergelijking met andere provincies erg gevoelig voor de wisseling van seizoenen. Van alle WW-uitkeringen ontstaat 38 procent tijdens de wintermaanden. Door het voorjaarsweer beginnen de werkzaamheden binnen de bouw, landbouw en horeca weer om meer mankracht te vragen.
Bouwbedrijven zoeken naar schilders en timmerlui. Door het oprukken van toerisme in het voorjaar zijn daar mensen in de bediening nodig. Bedrijven in de landbouw hebben weer mensen nodig voor hovenierswerk en als hulpkracht.

Groeiseizoen

Proefboerderij Kooijenburg in Marwijksoord is een van de bedrijven die wat extra personeel kan gebruiken. Het bedrijf is samen met locatie ’t Kompas in Valtermond onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). “We doen onderzoek naar agrarische gewassen, dus we zitten inmiddels in het groeiseizoen. In die periode hebben we het weer druk en hebben we meer krachten nodig”, vertelt bedrijfsleider Gerard Hoekzema. “Dat extra personeel verzamelen we via uitzendbureaus en natuurlijk ons eigen netwerk.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.