Wrakingsverzoek in zaak Ruinerwold afgewezen: rechtbank mag verder

Josef B. Ruinerwoldzaak
Josef B. tijdens de rechtszaak met zijn advocaat Yehudi Moszkowicz © Heleen van den Broek
De wrakingskamer van de rechtbank in Assen heeft het wrakingsverzoek van advocaat Yehudi Moszkowicz afgewezen. De advocaat maakte vanmiddag bezwaar tegen een vraag die een van de rechters stelde. Daarin zat volgens hem een oordeel. De wrakingskamer vindt dat dat niet zo is. Dat betekent dat de rechtbank verder kan met de zaak.
Een van de rechters kwam tijdens de behandeling van de zaak terug op een verklaring die verdachte Josef B. na zijn arrestatie bij de politie heeft afgelegd. Hij zei dat hij kwaad was op Israel, de oudste van de zes kinderen die bij vader Gerrit Jan van D. in Ruinerwold woonden, omdat hij in 2019 wegliep, waardoor het gezin in de openbaarheid kwam. Hij noemde Israel een verrader, omdat hij ook gewoon weg had kunnen gaan, zonder dat wereldkundig te maken.

Geen papieren

B. wilde vandaag niks verklaren. De rechter vertelde dat ze de klusjesman van het Ruinerwoldgezin, als hij wel antwoord had willen geven, had willen vragen of hij er nog steeds zo over dacht. Daarbij benoemde ze dat het zonder papieren lastig was om weg te gaan bij het gezin. Vader Van D. had zijn jongste kinderen namelijk nooit aangegeven bij de burgerlijke stand, waardoor de kinderen in feite niet bestonden.
Moszkowicz wraakte de rechtbank omdat dit laatste onderdeel uitmaakt van de aanklacht tegen Josef B. Die wordt verdacht van betrokkenheid bij vrijheidsberoving door Gerrit Jan van D., onder meer doordat de kinderen nooit ergens zijn geregistreerd, waardoor ze niet vrij waren om te gaan en staan waar ze wilden. De advocaat meende dat de rechter door de manier waarop ze de vraag stelde Josef B. in feite al veroordeeld had. En dat terwijl rechters onafhankelijk moeten zijn. Zij mogen pas na afloop van de zaak, inclusief eis en pleidooi, een oordeel vormen.

'Geen oordeel'

"Er ligt in die vraag geen oordeel besloten", zei de voorzitter van de wrakingskamer na kort overleg. Dat betekent dat de drie rechters die op de zaak zitten gewoon verder kunnen. De rechtbank bepaalde dat de zaak om zeven uur vanavond verdergaat. Dan komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis en gaat Moszkowicz pleiten.
B. wordt, naast vrijheidsberoving ook verdacht van mishandeling van de negen kinderen van godsdienstwaanzinnige Van D. Dat zou hij volgens het Openbaar Ministerie niet zelf hebben gedaan. Van D. was degene die de klappen uitdeelde en de kinderen soms lange tijd van elkaar afzonderde, maar B. zorgde ervoor dat hij het kon doen, zeggen ook de oudste vier kinderen van het gezin: Israel en de drie kinderen die het gezin voor de verhuizing naar Ruinerwold in 2010 ontvluchtten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.