Platform Storm wil 'gevoelige' informatie boven tafel rond windpark Drentse Monden

Platform Storm wil meer informatie (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Platform Storm wil meer informatie (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Platform Storm wil via de wet openbaarheid bestuur (wob) meer relevante informatie hebben over het windpark Drentse Monden Oostermoer. De advocaat van Platform Storm pleitte daar vanochtend voor bij de bestuursrechter in Groningen.
De tegenstanders van het windpark in de Drentse Veenkoloniën hadden zo'n wob-verzoek bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ingediend om meer te weten te komen over de gevolgen van het windpark. Het gaat daarbij om informatie die betrekking heeft op de opvang van het park, milieueffecten en emissies van windturbines.
Advocaat Anne van Nus van Platform Storm kreeg informatie toegezonden, maar in de dossiers was volgens de raadsvrouw meer dan 90 procent weggelakt en dus onleesbaar.
Opvallend genoeg kreeg ze ook documenten waarin abusievelijk vertrouwelijke informatie juist niet onleesbaar was gemaakt. De initiatiefnemers van het windpark vroegen de rechtbank om deze informatie buiten het uiteindelijke vonnis te houden.

'Terughoudendheid gepast'

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft in zijn verweer aan dat het in het verleden al soortgelijke informatie heeft gedeeld en wil geen windcontracten met mogelijke inhoud prijsgeven. "Vanwege de recente bedreigingen in het gebied vindt de minister terughoudendheid gepast", aldus de advocaat van het ministerie.

210 meter

De tegenstanders van het windpark in de Drentse Monden willen deze informatie omdat vorig jaar bekend is geworden dat het windpark gebruik maakt van windmolens van Nordex, die een tiphoogte hebben van 210 meter.
"Sinds kort is pas duidelijk dat het om dit type windmolens gaat", zegt Storm-voorman Jan Nieboer. "Dat betekent nogal wat: qua slagschaduw, qua impact op de leefomgeving en qua laagfrequent geluid. Die informatie willen we via een wob-verzoek allemaal boven tafel hebben."
Of dat ook gaat gebeuren, is de vraag. De betrokken partijen Raedthuys, windcoöperaties DEE en Oostermoer laten bij monde van advocaat Jake Tingen weten dat de vraag om informatie geen juiste vraag is. "Het is geen vraag om milieu-informatie", stelt hij. Met andere woorden, het verzoek bevat volgens Tingen niet de juiste vraag.
Of dat zo is, gaat de bestuursrechter beoordelen. De uitspraak over het al dan niet toekennen van het wob-verzoek, volgt over zes weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl