Publiekslieveling Jasmijn (8) vergeet haar ziekte even dankzij FC Emmen

Jasmijn Nijhuis
De steun van FC Emmen heeft Jasmijn enorm geholpen © RTV Drenthe
Een week nadat ze samen met de selectie van FC Emmen een ereronde maakte door De Oude Meerdijk, is Jasmijn Nijhuis (8) nog steeds onder de indruk van alle festiviteiten en de manier waarop zij daarbij werd betrokken. Het leidde haar even af van de chemokuren die ze sinds januari ondergaat om de botkanker in haar lichaam te laten verdwijnen. Het traject duurt nog tot het eind van het jaar.
"Het kampioensfeest was heel leuk. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen", vertelt ze vanaf de middenstip van het stadion van haar favoriete club. Al zo lang ze zich kan herinneren is ze fan. Ze mag de schaal weer even vasthouden die ze ook tijdens de huldiging in handen kreeg en omhooghield. "Mam, wat betekent KNVB?", vraagt ze, als ze de tekst op de schaal leest.

Op het podium getild

Het begint allemaal als FC Emmen Naoberschap, de maatschappelijke tak van de Drentse club, een telefoontje krijgt van Saskia: of de club iets kan betekenen voor haar dochter. "Vervolgens hebben we er in samenwerking met EFDN (een netwerk voor betaald voetbalorganisaties die voetbal als middel gebruiken voor sociaal-maatschappelijke activiteiten, red) voor gezorgd dat ze vanuit het ziekenhuis de opkomst van FC Emmen via een robot mee mocht beleven", vertelt Jos Schaart van FC Emmen. En ze kreeg allerlei spullen van FC Emmen om haar kamer mee te versieren.
Keepertrainer Richard Moes ziet Jasmijn tijdens het kampioensfeest naast het podium staan en vraagt aan moeder Saskia of ze misschien op het podium wil. Daar heeft Jasmijn wel oren naar en vele handen maken licht werk. Binnen een mum van tijd staat ze met de schaal trots in haar handjes op het podium voor een uitzinnige Drentse menigte.
Jasmijn toont de kampioensschaal aan de mensenmassa op het Stadionplein
Jasmijn toont de kampioensschaal aan de mensenmassa op het Stadionplein © RTV Drenthe / Tom Meijers

'Jasmijn is een Emmenaar'

Met de warmte van onder meer teammanager Harm Hensens, materiaalman Karel Hilbrands en de gehele selectie, beleeft ze tijdens het kampioensfeest het allermooiste moment. Onder aanvoering van Reda Kharchouch zingt ze samen met het publiek: 'Jasmijn is een Emmenaar'. Als alles haar even te veel lijkt te worden, gooit ze haar handen gauw weer in de lucht om de schaal te tonen. Het levert een ontroerend en prachtig moment op.
Moeder Saskia vertelt dat de actie Jasmijn hielp om even niet aan haar ziekte te denken. "Jasmijn doet de hele tijd aan topsport. Ze voert nu al maandenlang een strijd tegen de ziekte in haar lichaam en revalideert ondertussen om weer goed te leren lopen."

Gauw zelf weer lopen

Jasmijn hoopt dat ze nog voor het nieuwe seizoen zelf het stadion weer in kan lopen. "Ik weet zeker dat ik aan het eind van het jaar weer zelfstandig loop", zegt ze vol overtuiging. De steun van FC Emmen hielp om de ziekte een beetje te vergeten. En daar is ze club en de fans heel dankbaar voor.
Publiekslieveling Jasmijn (8) vergeet ziekte dankzij FC Emmen