Maand van de Schooltuin: 'Tuintje moet net zo gewoon zijn als een gymlokaal'

schooltuin
Tuinjuf Theresia leert kinderen alles over groenten en fruit uit de tuin © RTV Drenthe / Marjolein Lauret
Hoe groeit een courgette? En hoe verzorg je het beste worteltjes? Tijdens de eerste editie van de Maand van de Schooltuin hoopt de Alliantie Schooltuinen kinderen te leren hoe ze groente en fruit zaaien, verzorgen en oogsten.
"In de schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur", zegt Karlijn Meijerink van de Alliantie Schooltuinen. "Want het zelfgeteelde worteltje smaakt toch het allerlekkerst. Bovendien leren kinderen nu hoeveel werk erin zit voordat groente en fruit in de supermarkt ligt."
In Drenthe doen acht basisscholen mee, waaronder CBS De Hoeksteen in Roden. Daar hebben ze zelfs een officiële tuinjuf aangesteld, die elke dinsdag met de leerlingen de moestuintjes induikt. Want schooltuinen, die hebben ze in Roden al langer. "Dit is nu het tweede jaar", zegt tuinjuf Theresia Jager. "En het is hoognodig, want veel kinderen hebben vaak geen idee hoe hun voedsel groeit en hoe je het kweekt."

Tuintje voor iedereen

Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 5 leerkrachten met hun klas een schooltuin heeft. Het onderwerp schooltuinieren is bij slechts een kwart van de basisscholen in het onderwijsprogramma opgenomen. Dat moet anders vindt Meijerink. "Een schooltuin zou net zo gewoon moeten worden als een gymlokaal."
De kinderen van CBS De Hoeksteen zorgen nog tot het einde van het schooljaar voor hun tuintjes. Dan hopen ze te kunnen oogsten. Wortels, aardappels, aardbeien, uien en nog veel meer worden tot die tijd met liefde verzorgt. En daar hoort onkruid wieden ook bij. "Best wel vermoeiend", verzucht een meisje uit groep zes.
Aan het einde van de Maand van de Schooltuin worden twee Gouden Wortels uitgereikt aan de gemeenten die zich het meest 'schooltuinvriendelijk' hebben getoond.
Maand van de Schooltuin: 'Tuintje moet net zo gewoon zijn als een gymlokaal'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.