Inspectie heft verscherpt toezicht op De Trans in Emmen op

De Trans Emmen
Het Leeuwerikenveld in Emmen © Google Streetview
De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op woonlocatie Leeuwerikenveld van De Trans in Emmen opgeheven. Het toezicht werd vorig jaar voor de duur van een half jaar opgelegd na constatering van verschillende risico's en tekortkomingen in het bieden van goede zorg. De IGJ stelt na recente controles vast dat er voldoende verbeteringen zijn doorgevoerd.
In totaal zijn er bij gehandicaptenzorginstelling De Trans rond de 1100 cliënten ondergebracht. Er werken ongeveer duizend mensen. Het hoofdkantoor staat in Rolde en de zorginstelling heeft locaties in onder meer Emmen, Nooitgedacht en Veendam.

Financiering

Bij een bezoek in augustus vorig jaar viel de Inspectie de onrust op binnen de organisatie. Aandacht van het management ging vooral uit naar de financiering en niet de inhoud van de zorg. "Er is sprake van een impasse tussen de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg die doorbroken moet worden. Zorgverleners maken zich zorgen over de cliënten en zichzelf. De cliënten zijn uiteindelijk de verliezende partij", schreef de IGJ destijds.
De laatste jaren vonden meerdere wisselingen plaats in het management. Ook liet de bestuurder op 6 oktober 2021 de inspectie weten dat de directeur zorg van De Trans haar ontslag heeft ingediend. Daarnaast is in december 2021 is een bestuurswisseling bij zorgorganisatie Espria, waar de Trans onder valt. Hierdoor ontbrak het aan stabiliteit in het management. Tegelijkertijd was het ziekteverzuim hoog.

Beheersbaar

Om de situatie beheersbaar te houden, pasten zorgverleners vaak onvrijwillige zorg toe, zoals insluiting. Dit gebeurt niet altijd in eerste instantie vanuit het belang van de cliënt. De uitvoering van de zorg schoot te kort, omdat men binnen de organisatie elkaar onvoldoende wist te vinden. Ook het medicatiebeleid haperde.

Nieuwe medewerkers

Ruim een half jaar later concludeert de inspectie dat al deze vlakken fikse verbeterstappen heeft gezet. Er is echter meer tijd nodig om de ingezette verbeteringen verder te borgen binnen de organisatie", aldus de inspectie. "Te meer omdat de betrokken medewerkers grotendeels bestaan uit nieuwe krachten."
De inspectie ziet verder dat de zorgverleners zich volop inzetten voor het leveren van goede zorg. De rust binnen de organisatie is teruggekeerd nu medewerkers vanuit alle lagen van de organisatie elkaar beter weten te vinden. De inspectie heeft daarom 'het vertrouwen dat De Trans Leeuwerikenveld 5 de verbeteringen binnen de komende maanden voortzet'.
Reactie De Trans
De Trans laat weten opgelucht te zijn door het besluit van de inspectie. "Het is een mooi resultaat dat we met ons team hebben bereikt", laat woordvoerder Jenny Rodenhuis weten. "We hebben er met ons allen keihard aan gewerkt om de zorg weer op niveau te krijgen." Volgens Rodenhuis is de aandacht voor een gezonde financiële huishouding, voor de cliënten en de medewerkers zelf meer in balans getrokken. "Dat heeft de Inspectie ook gezien. We zijn er nog niet helemaal, maar we hebben de weg teruggevonden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl