Huisarts uit Emmen drie weken naar Krakau om vluchtelingen te helpen

Huisarts Janette Steendam op Lesbos in coronatijd
Huisarts Janette Steendam op Lesbos in coronatijd © Eigen foto
Eigenlijk zou huisarts Janette Steendam uit Emmen naar het Griekse Samos reizen om bootvluchtelingen te helpen, maar het plan is gewijzigd. Vluchtelingen helpen gaat ze de komende weken wel doen, maar nu in het Poolse Krakau. Daar gaat ze medische hulp bieden aan Oekraïners.
Op Samos zou ze een nieuwe medische missie op te zetten, maar omdat de vergunningen daarvoor nog niet rond waren, werd ze gevraagd om te helpen in Polen. Daar hoefde ze niet lang over te denken: "Je wilt graag helpen, dat is ook een van de redenen dat ik dokter ben geworden." En dus gaat de huisarts van huisartsenpraktijk Slaghuis in Bargeres volgende week voor drie weken die kant op.

Lesbos

De ervaringen van Griekenland neemt ze mee, vertelt ze tegen ZO!34. "Ik ben drie keer op Lesbos geweest", vertelt ze. "Via stichting Bootvluchteling ben ik toen op medische missie geweest."
Jaren geleden kwam Steendam met vriendin Ina voor het eerst in aanraking met helpen op het Griekse eiland. "In de Libelle las ik toen over een Nederlandse stichting waar je een week bij kon helpen en dat hebben we toen heel impulsief gedaan. Als je daar bent, praat je ook met andere non-gouvernementele organisaties (organisaties die zich onafhankelijk van de overheid richten op een verondersteld maatschappelijk belang, red.) die daar opereren. Zo kwam ik bij Stichting Bootvluchteling", vertelt Steendam. "Dat paste mij, omdat ik toch wel graag iets medisch wilde doen."
De zorg die wordt verleend, is heel variërend, maar ook veel vergelijkbaar met standaard huisartsenzorg. Steendam: "Acute medische zorg, zoals mensen en kinderen met koorts, maar ook heel veel angstige en getraumatiseerde mensen. Je levert ook veel acute psychiatrie dus."
Tekst gaat verder onder foto:
Huisarts Janette Steendam
Janette Steendam vertrekt volgende week naar Krakau © Doktershoes
Door de medische missies gaat de Emmer huisarts de wereld waarin wij in Nederland leven steeds meer waarderen. "Je relativeert enorm en dat zie je in wat voor luxepositie wij leven. En in vrijheid vooral", stelt Steendam. "Op Lesbos wilde iedereen ergens een verblijfsvergunning hebben. Ik heb gewoon een paspoort en als ik wil, kan ik weg. Je vrijheid is zo ontzettend belangrijk, soms realiseer je je dat niet."

Veel onduidelijk

Wat Steendam nu precies in Polen gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. "Op Lesbos is al veel via een vast systeem opgezet, maar in Krakau is alles nog heel nieuw. Er is wel een basis, maar ik denk dat we nu vooral ingezet worden waar we het hardst nodig zijn." De huisarts denkt dat het hier ook vooral om acute medische zorg en psychiatrie gaat.
"De vluchtelingenstroom bestaat vooral uit ouderen, vrouwen en kinderen", zegt Steendam. En die hebben verschillende zorg nodig. "Ouderen kunnen in de vlucht hun medicijnen vergeten zijn, waardoor ze hulp nodig hebben. Bij kinderen zal het vaker om koorts gaan."

Zorg in Emmen gaat door

Voor de patiënten van Steendam in Emmen heeft de dokter een geruststellende mededeling: "De zorg in de praktijk gaat natuurlijk gewoon door. Het is niet dat de praktijk drie weken dicht gaat. Daar hoeft niemand zich zorgen om te maken."