Justitie eist tbs tegen bedreiger gemeentemedewerkers Hoogeveen

rechtbank_stockfoto_detailfoto
Daniël L. hoorde tbs met dwangverpleging tegen zich eisen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De officier van justitie ziet nog één middel om de 51-jarige Daniël L. uit Pesse te stoppen met zijn jarenlange strijd tegen de gemeente Hoogeveen: tbs met dwangverpleging. De man zit sinds 6 augustus vast voor dreigbrieven aan het adres van een ambtenaar van de sociale dienst in Hoogeveen. Ook probeerde hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) deze ambtenaar te dwingen een uitkeringsbedrag over te maken en pleegde hij lokaalvredebreuk.
De man voert al negen jaar een strijd tegen de gemeente. Hij heeft recht op een uitkering, maar krijgt die niet, zei L. tegen de rechter. De Pessenaar is al vier keer eerder veroordeeld voor dezelfde vergrijpen tegen overheidsinstanties en -medewerkers. "Hij is van zijn gelijk overtuigd en laat dit niet los. Niets kan hem verder nog stoppen", zei de officier van justitie.
Volgens de aanklager is een scala aan behandelplannen uit de kast getrokken, om de man een ander gedrag aan te leren. De psychiater en psycholoog constateerden bij L. psychische stoornissen waaronder een die hem achterdochtig en angstig maakt. De deskundigen waren het oneens in hoeverre de feiten de man kunnen worden aangerekend en daardoor kwam het niet tot een behandeladvies.

Dacht in gesprek te gaan

De druppel was een dreigbrief aan het adres van de ambtenaar waarin een executie op hem werd aangekondigd. "Binnenkort is hij dood. Zijn verdiende loon. Ik hoop u te ontmoeten op zijn begrafenis", schreef L. en stuurde de brief ook aan anderen. De man werd tot zijn eigen verrassing kort daarop opgepakt en zit sindsdien vast. L. had kort daarvoor een klacht ingediend bij de ombudsman en dacht met de gemeente in gesprek te raken.
De rechter vroeg zich af waarom de man deze brief dan toch nog stuurde. "Ik zat al acht, negen maanden zonder een uitkering. De nood was hoog", zei de man. De man heeft recht op een uitkering, zei de ambtenaar later bij de politie. Maar dat moet op de manier zoals meneer dat wil en dat is niet de juiste manier, zei de officier van justitie.

Verkeerd advies

Volgens de aanklager wordt aan alle voorwaarden voldaan om tbs met dwangverpleging op te kunnen leggen. Maar wel gemaximeerd: tot vier jaar. Daarnaast zou L. ook 269 dagen cel opgelegd moeten krijgen, gelijk aan zijn voorarrest.
Advocaat Ronald Knegt, die L. bijstaat, vindt het voorstel van het Openbaar Ministerie (OM) een verkeerd advies. Een tbs-maatregel zal bij L. alleen maar averechts werken. De Pessenaar is altijd verkeerd begrepen, niet gehoord en vernederd. "De communicatie verloopt verkeerd", zei Knegt. Mocht de rechtbank tot een bewezenverklaring komen, dan zal een celstraf van hooguit zes maanden passend zijn, zei de raadsman.
Uitspraak over twee weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.