Nieuw stadion FC Emmen onderdeel grootse plannen: 'Eind dit jaar meer duidelijkheid'

De Oude Meerdijk / FC Emmen
FC Emmen-stadion De Oude Meerdijk © ANP
Een heuse sport- en bewegingscampus aan de Meerdijk in Emmen waar ook het nieuwe stadion van FC Emmen onderdeel van uitmaakt? Tegen het einde van het jaar moet duidelijk worden of dit een haalbare kaart is.
Begin dit jaar werd de stichting opgericht die in opdracht van de gemeente Emmen, de provincie Drenthe en FC Emmen de haalbaarheid hiervan nagaat. Roelie Lubbers uit Noord-Sleen is samen met Jan Rein Koopman de kartrekker van het onderzoek.
Sinds de Emmer voetbalclub een aantal weken geleden zijn rentree naar de eredivisie verzilverde, laaide de discussie links en rechts weer op: wordt het nu echt eens tijd voor een nieuw stadion? Het huidige onderkomen, De Oude Meerdijk, stamt uit 1977 en is verouderd. Kortom, tijd voor nieuw elan, en daarmee wellicht een nieuw stadion.

Topsporthal

Koopman en Lubbers moeten aan het einde van het jaar duidelijkheid geven. De naam van hun stichting, Sport- en Bewegingscampus, maakt alleen al helder dat de zoektocht breder wordt getrokken.
In 2018 lanceerden het Drenthe College en het Carmelcollege plannen voor een topsporthal bij het stadion van FC Emmen. Beide scholen hebben namelijk programma's voor aanstormende sporttalenten. Bovendien gaf het Carmelcollege vorig jaar aan onderzoek te doen naar verhuizing naar Sport- en Businesspark Meerdijk.
(Tekst gaat verder onder de foto)
FC_Emmen_stadion
Is FC Emmen toe aan een nieuw onderkomen? © Fred van Os/RTV Drenthe

Niet rendabel

De stadionplannen van FC Emmen vallen in dat opzicht wellicht te combineren met deze en mogelijk andere initiatieven. "Onze opdracht is om na te gaan of we dergelijke plannen al dan niet kunnen samenvoegen tot iets moois. Samen sta je veel sterker", vertelt Lubbers.
Volgens haar zijn er voorbeelden te over van een dergelijke aanpak in Nederland. "Alleen een stadion is niet rendabel. Alleen een topsporthal ook niet. Je moet zorgen dat je de locatie, zowel overdag als in de avonduren bezet hebt." Een multifunctioneel complex is in dat opzicht daarom wenselijk. Lubbers ziet daar voldoende kansen voor weggelegd. "Het past mooi in de geest van het lokale naoberschap", zegt ze.
De stichting zal er wel een behoorlijke kluif aan hebben om alle potentiële partijen te peilen. Bovendien moeten de functies allemaal samen onder één dak passen: "Het wordt echt een puzzel. Niets is daarom nog in beton gegoten."

Dichterbij de Rondweg

FC Emmen heeft in het verleden al eens aangegeven dat bij nieuwbouw de voorkeur uitgaat naar een plek dichter bij de Rondweg. Met een mogelijke bouwstart in 2024. "We willen dit jaar een groot deel van de inventarisatie hebben afgerond", zegt Lubbers, "Volgend jaar werken we de boel dan verder uit."
Om wat voor een investering het gaat, kan de kartrekker nog niet precies aangeven. Behalve dat het in de tientallen miljoenen gaat lopen. Overigens sluit Lubbers daarom niet uit dat er toch gekozen wordt voor verbouw op de huidige locatie.
Een nieuw sport- en bewegingscampus kan Emmen een behoorlijke impuls geven, denkt Lubbers. "Niet alleen voor een stukje bewustwording over het belang van bewegen. Mocht een campus echt een regiofunctie krijgen, dan wordt Emmen daar alleen maar sterker van."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.