Hoogevener hoort een jaar cel eisen voor woninginbraken

rechtbank_bordje_officier_van_justitie
De officier vond voor de inbraak aan de Elzenkamp te weinig overtuigend bewijs © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
"Ik zit hier voor mijzelf. Ik beken ook alleen de zaken die ik zelf gedaan hebt. Dan weet u dat vast." Deze woorden sprak een 37-jarige man uit Hoogeveen vandaag uit bij aanvang van zijn strafzaak tegen de rechters.
Hij hoorde een celstraf van acht maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen voor twee woninginbraken in Hoogeveen in juli en augustus vorig jaar. De buit bestond uit sieraden, tafelzilver, een iPad, spaarpotten, horloges en een auto.

Ridderorde

De man werd aanvankelijk verdacht van drie woninginbraken: aan de Einsteinlaan, de Van Limburgs Stirumstraat en aan de Elzenkamp. Uit deze woningen werd behalve sieraden ook een ridderorde weggenomen. In de tuin achter de woning werd een muts en een panty aangetroffen met daarop het DNA van de Hoogevener, maar ook dat van een andere persoon.
De officier vond voor de inbraak aan de Elzenkamp te weinig overtuigend bewijs. Zodoende sprak zij de Hoogevener van dat feit vrij. De overige twee woninginbraken achtte ze bewezen.

'Ik weet wat ik gedaan heb'

De Hoogevener bekende op zitting één inbraak: die aan de Einsteinlaan. Door met een koevoet een raam te vernielen was hij de woning binnengekomen. Op een plastic tas werd DNA van de verdachte aangetroffen. De andere twee inbraken ontkende hij stellig. "En ik weet wat ik gedaan heb", klonk het in de zittingszaal.
De Hoogevener kwam in beeld na een huiszoeking bij een ander persoon. Die had 34 zakhorloges in zijn huis liggen. Die bleken uit de inbraak aan de Van Limburg Stirumstraat afkomstig. De Hoogevener zou de klokjes absoluut niet gestolen hebben, zei hij. Maar zijn naam kwam wél voor in chatgesprekken met deze andere persoon. Tegen de rechters wilde hij niet zeggen wie wél bij deze inbraak betrokken was geweest. "Ik ben geen verrader."
De man heeft een lange criminele geschiedenis met voornamelijk woninginbraken en diefstallen. De feiten pleegde hij toen hij veel drugs gebruikte. Maar daarmee is hij gestopt. "Ik wil een keer vooruit in mijn leven", zei hij.

Nog vier maanden extra

Hij was net een maand uit detentie en liep nog in een proeftijd toen hij de inbraken pleegde. Er lagen voor hem nog vier maanden cel op de plank uit een eerder voorwaardelijk opgelegde straf. Deze straf wil de officier nu ook op de man verhalen.
Mocht de rechtbank gelijk aan de eis uitspreken, dan moet de man een jaar brommen. De man die in zijn woning de zakhorloges had verstopt moet later dit jaar voor de rechters komen voor zijn mogelijke rol in dit verhaal.
Uitspraak over twee weken.