Dieptepunt crisis aanmeldcentrum Ter Apel: asielzoekers bivakkeren urenlang op grasveld

Ter Apel
De situatie in Ter Apel wordt steeds schrijnender © RTV Noord/Martijn Klungel
Zo'n vijftig asielzoekers hebben gisteravond urenlang op het gras voor het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten doorbrengen, omdat het binnen vol was. Het leek erop dat ze de nacht op het gras moesten doorbrengen, maar rond middernacht konden ze toch naar binnen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft in allerijl plek voor ze kunnen maken in de wachtenruimten en kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Aan het einde van de avond stonden tientallen asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum. "Op de opvanglocatie was geen plek. Ook was er geen mogelijkheid om ze elders onder te brengen, omdat we het vervoer niet meer geregeld konden krijgen. We hebben dekens en eten en drinken uitgedeeld om ze toch nog iets van fatsoenlijke opvang te bieden. Meer konden we op dat moment niet doen", zegt een woordvoerster van het COA.
"Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken. Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen. Dit is een indrukwekkend dieptepunt", aldus de woordvoerster.

Geen vervoer meer

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat aan RTV Noord weten dat ook de gemeente alles had geprobeerd. "Ik ben de hele avond in Ter Apel geweest. Er was uiteindelijk ruimte in Budel, maar men kreeg het vervoer niet meer voor elkaar", zegt hij tegen de regionale zender. "De situatie blijft onverminderd zorgelijk en vraagt om opschaling."
Uiteindelijk kon de groep alsnog naar binnen. "Er zijn daar geen bedden. Maar ze hebben tenminste nu wel een dak boven hun hoofd", aldus de COA-woordvoerster. Het COA hoopt vandaag alsnog elders in het land een opvangplek voor de groep te vinden. "Maar het vraagstuk blijft bestaan. Ter Apel is de bottleneck en het blijft voorlopig een spannende tijd."

Plek voor maximaal 2000 mensen

De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl