Geen streekvervoer in Emmen en omgeving: buschauffeurs staken

staking
De stakende chauffeurs verzamelen zich aan de rand van het station in Emmen © Persbureau Drenthe
In Emmen wordt vandaag gestaakt in het streekvervoer. Tientallen buschauffeurs leggen het werk neer en pleiten voor een betere CAO. Ze willen een loonsverhoging en betere werkomstandigheden, want de werkdruk was de afgelopen jaren volgens hen behoorlijk hoog, waardoor er een hoog ziekteverzuim is.
Het gaat om een landelijke estafettestaking, die vanochtend werd afgetrapt in Emmen, Oude Pekela en Stadskanaal. In Emmen verzamelden de chauffeurs zich vanochtend op het station. "Er is niet onderhandeld over de CAO, er is een eindbod neergelegd en de leden van de FNV stellen: hier kunnen we niet mee akkoord gaan", zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper.

'Te weinig rust'

Het is niet voor het eerst dat de chauffeurs staken. Ze voelen zich niet gehoord door hun werkgever Qbuzz. "Veel van de stakers zijn mensen van boven de 60 jaar. Die moeten vaak tot extreem laat werken. Soms zitten ze tot half drie 's nachts op de bus en moeten ze 's ochtends ook weer heel vroeg beginnen, rond half vijf", zegt staker Henk. "Ze moeten dan na een veel te korte rustperiode weer terug op de bus."
"En het gaat om de mensen in de frontlinie", vertelt hij verder. "Zij hebben de afgelopen jaren klappen gekregen van asielzoekers op lijn 73 naar Ter Apel en zij hebben zorgpersoneel naar hun werk gebracht en mensen naar de teststraten, met het gevaar voor hun eigen gezondheid. Toch krijgen ze geen loonsverhoging, omdat er zogenaamd geen geld is en wordt er ook nog extra flexibiliteit verwacht, maar de flexibiliteit is er wel uit."
Bekijk hieronder de beelden van de staking in Emmen:
De estafettestaking werd vanmorgen afgetrapt in Emmen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl