Drenthe Toen #31: Onderduikershol Anloo en Mans Tierelier

Schrijversduo Benjamins schreef een boek over het onderduikershol in Anloo. Het duo vertelt over de verhalen rond het onderduikershol en de totstandkoming van hun boek. Daarnaast komt Jans Polling langs om te vertellen over Mans Tierelier en wat er zo bijzonder is aan dit stukje radio-geschiedenis. Ook zijn we in Meppel vanwege een historisch schip en horen we Bertus ten Caat die voor het laatst praat over zijn geboortedorp Hollandscheveld.
Onderwerpen

1.24 -
Schrijversduo Jan Benjamins en Joke Benjamins-Palte schreef het boek
Vergeten Verzetshelden. Een onderzoek naar het onderduikershol Anloo
. Het tweetal vertelt over obstakels en bijzonderheden tijdens de totstandkoming van het boek.

17.57 -
Hoe werd vroeger omgegaan met openbaar dronkenschap? Aaldert kwam in oude kranten een paar voorvalletjes tegen.

22.10 -
De verhalen van Mans Tierelier door Max Douwes zijn tijdloos, vindt Jans Polling. Polling praat met presentatrice Sophie Timmer over de verhalen en waarom het zo'n bijzonder stukje radio-geschiedenis is.

34.13 -
Het historische pannenkoekenschip Liberté blijft behouden voor Meppel. Serge Vinkenvleugel is op de plek waar het schip komt te liggen en praat met eigenaar Jan Vrielink.

41.04 -
Bevlogen Hollandschevelder Bertus ten Caat praat voor het laatst in Drenthe Toen over zijn woonplaats. Hij filmt, fotografeert en schrijft over zijn geboortegrond. Hij vertelt hoe dat allemaal begon.

48.19 -
We doken in het RONO-archief voor een reportage over toerisme in onze provincie. Deze keer vanuit Hooghalen.

51.30 -
Zoals iedere week sluiten we deze podcast af met een verhaal van Wiebe Kruijer. Robbert Oosting draagt voor uit het werk van de schrijver.

Gasten

Jan Benjamins - schrijver van het boek Vergeten verzetshelden. Een onderzoek naar het onderduikershol Anloo
Joke Benjamins-Palte - schrijver van het boek Vergeten verzetshelden. Een onderzoek naar het onderduikershol Anloo
Jans Polling - radiomaker en schrijver
Jan Vrielink - eigenaar van pannenkoekenschip Liberté
Bertus ten Caat - weemoedige Hollandschevelder

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

Andere podcasts

Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe, en op Cassata, onze podcast over de politiek en actuele discussies in onze provincie. Tot slot hebben we DrentheDoc waarin we mooie (oude)radioreportages en -documentaires opnieuw beschikbaar maken, maar nu als podcast.