Emmense Chanine op zoek naar hulp voor moeder en oma van gevluchte Olesia

Olesia
Olesia en haar zoontje Stafan hebben onderdak gevonden in Emmen © Eigen
De oorlog in Oekraïne woedt maar door. En na ruim tweeënhalve maand gevechten, blijven er mensen het land ontvluchten. In Emmen heeft Chanine Nijmeijer voor de tweede keer vluchtelingen in huis opgenomen, dit keer een moeder met een zoontje. Maar nu zoekt ze hulp om ook de moeder en oma van de vrouw onderdak te geven.
Olesia en haar eenjarige zoontje Stefan hebben onderdak gevonden bij Nijmeijer. Maar zondag komen ook de 53-jarige moeder van Olesia en haar 75-jarige oma in Nederland aan en daarvoor is het huis eigenlijk te klein, meldt ZO!34.

Eerste vluchtelingen weer vertrokken

Begin maart was Nijmeijer een van de eersten in Drenthe die vluchtelingen in huis nam. De vier dames die Nijmijer toen hielp, zijn inmiddels vertrokken. "Via het netwerk wat ik heb opgebouwd, ben ik in contact gekomen met een man die in Assen een appartementencomplex heeft. Het leegstaande appartement dat hij gebruikte voor recreatief gebruik, heeft hij beschikbaar gesteld voor de dames", vertelt Nijmeijer. "Zij wonen nu dus zelfstandig in Assen. Een van de moeders gaat binnenkort aan het werk, een van de tienermeiden heeft ook al een baan en beide tieners gaan naar school."
Chanine Nijmeijer
Chanine Nijmeijer ving in maart ook al een Oekraïens gezin op © Eigen
Nijmeijer was overrompeld door de steun en donaties. "Ik heb zoveel positieve reacties gekregen toen en er zijn zoveel spullen geleverd, op een gegeven moment stond de schuur tot de nok toe vol met kleding", lacht ze. "Daar hebben we zoveel mensen mee kunnen helpen." De kleding die Chanine niet nodig had, is allemaal overgebracht naar het Leger des Heils, waar deze aan andere Oekraïense vluchtelingen is uitgedeeld.

'Het begon weer te kriebelen'

Nadat het eerste Oekraïense gezin was vertrokken, wilde de Emmense graag weer wat doen voor vluchtelingen. Het liefst voor een moeder met een klein kind, zoals ze in eerste instantie had bedacht. Want dat gezin van vier in maart, dat was eigenlijk ook niet helemaal de bedoeling. "Ik heb voor die dames een goed onderkomen gevonden en dacht: ik neem even rust. Maar toen begon het toch te kriebelen om weer iemand in huis te nemen." Dit keer dus wel voor moeder en kind.
Met Olesia en Stefan gaat het hartstikke goed in Emmen, maar nu heeft Nijmeijer hulp nodig. "Vorige week hoorde ik dat de 53-jarige moeder van Olesia en haar 75-jarige oma ook graag deze kant op willen komen."

Zoektocht naar een nieuwe plek

Dus moet er gezocht worden naar een onderkomen voor moeder en oma. "De wens is er dat ze samen met Olesia en Stefan in één huis zitten. Dat hebben ze het liefst. Dan kan Olesia een beetje hulp krijgen met Stefan en überhaupt is het fijn om met familie te zijn. Samen op een plek is natuurlijk het mooist, maar het is ook begrijpelijk als dat niet kan. Een plek in de buurt van Emmen voor oma en moeder, is dan ook van harte welkom."
"Zondag komen ze al aan op Schiphol, dus er is enige haast bij", vervolgt de Emmense. "Ik hoop dat er iemand een plek vrij heeft voor de vier én een hond. En als dat niet lukt hoop ik in ieder geval dat de twee met hondje een plek in de buurt kunnen krijgen."
Mocht je Chanine Nijmeijer willen helpen of andere tips hebben, neem dan contact op met Jeffrey Verdel (j.verdel@rtvdrenthe.nl). Hij zorgt dat de tips bij Nijmeijer terecht komen.