Tussen hoop en vrees: examens beginnen voor de coronageneratie

Eindexamen De nieuwe Veste Coevorden
Leerlingen van Havo 5 zijn begonnen aan hun examen Duits © RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge
Kale sportzalen vol tafeltjes met stoelen, allemaal keurig opgesteld op een manier dat spieken niet mogelijk is. In de hal wachten zenuwachtige leerlingen. Dit zijn de weken dat het moet gebeuren. De examens voor de middelbare scholieren zijn begonnen. Een groep leerlingen die misschien wel de moeilijkste voorbereiding ooit had, doordat zij vanwege corona veel thuis les kregen.
"Denk erom, geen horloges om en geen mobieltjes mee de zaal in." Leerlingen van havo 5 van De Nieuwe Veste Coevorden moeten vlak voor het examen Duits hun telefoons en horloges in de kleedkamer achterlaten. Want het traditionele spiekbriefje heeft plaatsgemaakt voor digitale varianten. Hoewel, voor dit examen dat bestaat uit teksten zijn die spiekbriefjes ook niet echt nodig.
"Het is een leestoets, dus daar kon je eigenlijk niet goed voor leren", vertelt eindexamenkandidaat Joris Blaauwgeers. Zonder zenuwen staat hij te wachten tot hij het examenlokaal binnen mag. "Ik denk het wel goed gaat vandaag. Mijn Duits is net voldoende. De afgelopen coronajaren waren niet eenvoudig, omdat we veel thuis moesten leren. Maar op deze toets heeft dat denk ik weinig invloed gehad."
Artikel gaat verder onder de video:
Tussen hoop en vrees: examens beginnen voor de coronageneratie

Coronageneratie

De afgelopen twee jaar kregen leerlingen meerdere periodes digitaal les. Corona zorgde ervoor dat scholen gesloten bleven en leerlingen thuis de motivatie moesten vinden om te presteren. "Dit is de generatie die het langste online les heeft gehad", zegt directeur bovenbouw Wim Sulimma van De Nieuwe Veste, hij merkt dat dit wel iets deed met de leerlingen. "Voor de examens hoorde je dat ze zich afvroegen of zij wel klaar waren voor de examens, of ze alles wel wisten. Maar we hebben het afgelopen jaar hard gewerkt met bijlessen en examentrainingen om de achterstanden die zijn opgelopen weg te werken."
Docenten en leerlingen moesten snel handelen bij nieuwe corona-uitbraken. Sulimma: "Maar we konden dit schooljaar gelukkig snel schakelen, omdat we inmiddels ervaring hadden opgedaan. En dat lukte de leerlingen ook, hoewel zij het niet fijn vonden. Zij misten het ritme van school, het contact met docenten en andere leerlingen. Dat leerlingen online niet altijd even goed aanwezig waren, dat begrijpen we daarom ook goed. Maar op de momenten dat we weer op school les konden geven, schakelden zij ook weer snel."
De directeur vindt het mede daarom vandaag ook een spannende dag, maar beseft dat het voor de leerlingen nog spannender is. "Wij hebben er alles aan gedaan om hen goed voor te bereiden. Daarom heb ik er vertrouwen in dat ze het goed gaan doen. Het gros van de leerlingen is goed door de coronatijd heen gekomen."
Artikel gaat verder onder de foto
Eindexamen De nieuwe Veste Coevorden
De sportzaal van De Nieuwe Veste is ingericht als examenruimte © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge

'Saaie jaren'

Dat geldt ook voor Emile Bronmans, die zich geen zorgen maakt om zijn eerste examen Duits. "Online les krijgen was de laatste jaren saai, maar voor mij heeft het geen invloed gehad op mijn examenvoorbereiding. En dit Duits examen, dat is niet zo bijzonder. Ik zie meer op tegen economie en geschiedenis. Voor een van die vakken denk ik wel gebruik te moeten maken van een herkansing, maar hopelijk is het niet nodig. Ik ben ieder geval blij dat die mogelijkheid wordt geboden."
De examens gaan door tot en met 25 mei.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.