'Met Lelylijn straks in zeven uur van Amsterdam via Groningen naar Kopenhagen'

lelylijn
Het beoogde tracé van de Lelylijn © RTV Noord
Met de aanleg van de Lelylijn moet de treinreis van Amsterdam via Groningen naar Kopenhagen in de toekomst aanzienlijk sneller kunnen. Dat staat in een nieuw onderzoek van noordelijke overheden, dat vandaag is gepresenteerd.
Die treinreis duurt nu nog 11,5 uur. Volgens de onderzoekers kan een tijdwinst van 4,5 uur worden behaald en is Kopenhagen vanuit Amsterdam met de trein in zeven uur te bereiken, meldt RTV Noord.

Bremen

Naast de aanleg van de Lelylijn moet onder meer de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen worden verbeterd. Ook moet de Fehmarnbelttunnel tussen Duitsland en Denemarken worden aangelegd.

Economische kansen

De noordelijke overheden hopen door dit onderzoek geld vanuit Brussel te krijgen, dat kan worden gebruikt voor de aanleg van de Lelylijn. De toekomstige treinverbinding Amsterdam - Groningen - Kopenhagen biedt economische kansen voor Noord-Nederland.
Bovendien zal de treinverbinding bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, als er daadwerkelijk een tijdwinst van 4,5 uur kan worden gerealiseerd. De trein is dan een serieus alternatief voor vlieg- en autoverkeer tussen Amsterdam, Bremen, Hamburg en Kopenhagen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.