De Streekboer wil voedselsysteem veranderen: 'Boeren zijn al jaren melkkoe'

De Streekboer Sandra Ronde
Het nieuwe afhaalpunt in Tynaarlo is net geopend, Sandra Ronde laat de producten zien © RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge
Melk is goed voor elk. Maar niet voor de boer, want die krijgt er niet altijd genoeg geld voor vinden ze zelf. Sandra Ronde wil daar met haar bedrijf De Streekboer verandering in brengen. Ze wil ervoor zorgen dat mensen al hun eten uit hun eigen streek halen.
Steeds meer landbouwbedrijven verkopen hun eieren, melk, groente of kamerplanten direct of vrijwel direct aan de consument. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in februari.
Zo ook bij bakkerij Harms Heerlijck in Tynaarlo. Daar staan een keer per week, behalve verse broden, ook kratten vol andere producten in de winkel zoals verse groente, fruit, vlees, eieren en biologische melk. Het zijn lokale producten die klaarstaan om opgehaald te worden door klanten van De Streekboer.
De bakkerij is het nieuwste afhaalpunt dat onlangs geopend is. Klanten kunnen op de website boodschappen bestellen en dat bij een van de vijf afhaalpunten in Drenthe ophalen.

Duurder dan supermarkt

Sommige producten in de kratten zijn wat duurder dan in de supermarkt. Ronde wil hiermee het patroon doorbreken dat grote spelers bepalen wat bijvoorbeeld de melkprijs wordt. "De boeren zijn al jaren zelf de melkkoe. Het systeem is verziekt", zegt Ronde.
"De grote spelers zeggen allemaal wel dat ze willen veranderen maar het zijn zulke trage processen. Consumenten en boeren moeten gewoon opstaan en via een nieuw systeem ervoor zorgen dat wij transparantie bieden en een eerlijke prijs geven aan iedereen."
Bekijk hier onze reportage over De Streekboer:
De Streekboer wil voedselsysteem veranderen

Eigen zuivel

Ongeveer vijftig boeren uit Noord-Nederland leveren producten aan klanten van De Streekboer. Ingmar Veneman van biologisch melkveebedrijf De Venehoeve in Tweede Exloërmond sinds kort ook. Van de biologische melk van hun 125 koeien maken ze zelf onder meer boter, kaas, vla en yoghurt op de boerderij.
"We willen eraan meedoen zodat de consument uit de streek de producten kan halen", zegt boerin Ingmar Veneman. "Hoe dichterbij je het haalt hoe eerlijker de prijs is, want het scheelt veel transportkosten."
Streekboer Venehoeve Ingmar
Ingmar Veneman levert biologische melkproducten © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge
Afgelopen week ontstond er ophef over briefjes die in een aantal supermarkten door het land hingen. Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging plaatste daarover onderstaand bericht op Twitter. Op de briefjes was te lezen dat melk door verschillende redenen niet leverbaar was.
De berichten schoten veel boeren in het verkeerde keelgat. Veneman: "Ik moest eerst lachen, maar toch ook weer niet. Want ik weet zelf als lokale zuivelmaker dat het helemaal niet waar is. Het lukt ze gewoon niet om een prijsafspraak te maken."
"Het is klinkklare onzin", zegt Ronde. "Eigenlijk is dit het zoveelste voorbeeld dat aangeeft dat ons voedselsysteem niet deugt."

Op de grote trom

Het was voor Ronde reden om weer eens flink op de grote trom te slaan: "Het moet echt anders." Met haar concept hoopt ze een verandering teweeg te brengen in de manier waarop we met voedsel omgaan.
"Dat vindt ik heel belangrijk want daarmee creëer je een systeem dat wel vol te houden is. En dat ervoor zorgt dat onze kinderen ook nog wat te eten hebben over dertig jaar", besluit Ronde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.