Campagne tegen criminaliteit op platteland: 'Criminelen kunnen er anoniem opereren'

Bas Slomp van politie Noord-Nederland in het veld
Bas Slomp van politie Noord-Nederland in het veld © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Kijk niet verbaasd op als u deze maand in de gemeente Westerveld bezoek krijgt van politieagenten. Er wordt namelijk gestart met de campagne 'Veilig Buitengebied', waarbij de politie in gesprek wil met eigenaren van schuren en loodsen.
"We willen bewustwording creëren bij de bewoners en ze ook weerbaar maken tegen criminaliteit", vertelt politieagent Bas Slomp. Slomp speurt deze maand in de gemeente naar grote leegstaande schuren. "We hebben een analyse gemaakt: welke panden zijn een potentieel slachtoffer? Die panden doorzoeken we deze maand en daar geven we een informatiepakket bij af."
Grote drugslabs zijn lastig op te sporen, het is een vorm van criminaliteit die zich achter verstopte deuren afspeelt. Maar dat betekent niet dat het er niet is. In de gemeente Westerveld is onlangs een hennepplantage ontmanteld waar sprake was van mensenhandel en uitbuiting. En niet ver over de gemeentegrens in Nijeveen werd de grootste cocaïnewasserij van Nederland opgerold.

Anoniem opereren

Op het platteland is ondanks de sociale controle soms minder zicht. "De woningen liggen ver uit elkaar", vertelt Slomp. "Daar kunnen criminelen redelijk anoniem opereren. Daarom maken ze graag gebruik van leegstaande loodsen of grote schuren."
Landelijk geeft één op de vijf eigenaren met een grote schuur of loods in het buitengebied aan wel eens door drugcriminelen te zijn benaderd, bijvoorbeeld met de vraag of ze de schuur of loods kunnen huren.
De gemeente Westerveld is niet de enige gemeente waar aandacht is voor oprukkende drugscriminaliteit volgens burgemeester Rikus Jager. "We zien in de rest van het land al de nodige signalen. Het was Zuid-Nederland die als eerste aan de bel trok. Maar we zien het ook in ons gebied dat er sprake is van lozingen of hennepplantages, en zo zijn er nog wel wat voorbeelden. Maar het is met name bedoeld om preventief te werk te gaan."
(Tekst gaat verder onder de video)
Inwoners Westerveld bewust gemaakt van criminaliteit op platteland

Signalen

Slomp verwacht dat de campagne gaat leiden tot een win-win-situatie. "We hebben de burgers ook nodig om signalen aan ons door te geven. Verdachte bewegingen, verdachte situaties, loodsen waar in de winter geen sneeuw op het dak ligt, afzuiginstallaties, noem maar op. Geef het aan ons door, dan kunnen wij daarop acteren. Dan krijgen we hopelijk meer grip op de criminaliteit in dit gebied."
Anderzijds wil de politie eigenaren waarschuwen. Gaan ze met een criminele partij in zee, ook zonder het zelf te weten, dan zijn ze vaak strafbaar. "Ook bij bijvoorbeeld een milieudelict. De eigenaar is dan verantwoordelijk voor de saneringskosten van de grond en dat kan al snel in de tienduizenden euro's lopen."

Huurovereenkomst afdwingen

Een tip van Slomp: "Neem bijvoorbeeld geen contant geld aan. Zorg dat je met een legitiem bedrijf in zee gaat dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. En stel een huurovereenkomst op waarin je afdwingt dat je altijd toegang hebt tot het pand zodat je ook maandelijks kunt controleren wat voor bedrijfsvoering er is."
De provincie trekt in totaal 100.000 euro uit om in Drenthe een campagne te starten om inwoners bewust te maken van de signalen die gepaard gaan bij drugscriminaliteit.
De politie gaat langs bij eigenaren van schuren en loodsen
De politie gaat langs bij eigenaren van schuren en loodsen © RTV Drenthe / Josien Feitsma