Corona bezorgde vliegveld Eelde extreem rustige periode

Entree Groningen-Airport-Eelde
De entree van Groningen Airport Eelde © RTV Drenthe / Andries Ophof
Van alle Nederlandse luchthavens heeft Groningen Airport Eelde de grootste coronaklap gehad. In 2020 en 2021, de 'coronajaren', daalde het aantal vluchten daar met tachtig procent. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Dat vliegvelden last hadden van de lockdowns, is geen verrassing. Veel landen hielden hun grenzen potdicht en ook stond Nederland lange tijd niet echt te wachten op vluchten met passagiers die corona naar ons land brachten. Het CBS vergeleek het aantal vluchten met 2019, het laatste pré-coronajaar. In zowel 2020 en 2021 lag op GAE het aantal vluchten tachtig procent lager.
Dat is op dit moment nog altijd niet hersteld. In het eerste kwartaal van 2022 trok GAE 36 procent procent van het aantal vluchten van het eerste kwartaal in 2019. Dat is al wel een stijging van 12 procentpunt, ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Er is dus sprake van een stijgende lijn.

Maastricht

Het vliegveld in Eelde had de grootste klap te verduren in de crisis, zo blijkt uit de cijfers. Zo was er bijvoorbeeld op Schiphol sprake van een halvering van het aantal vluchten.
Maastricht Airport wist de daling beperkt te houden tot vijftien procent in 2020 en acht procent in 2021. Dat komt doordat er op het vliegveld sprake was van een flinke toename van het aantal vrachtvluchten.