Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Historische trekkers 1
Oldtimer-trekkers gaan dit weekend de weg op in Drenthe © Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe
Er staat een zonnig weekend voor de deur, met temperaturen die uitkomen boven de 20 graden. Perfecte omstandigheden om eropuit te gaan in de provincie. We hebben op een rijtje wat er allemaal valt de beleven de komende twee dagen.

Bluesfestival Hoogeveen

Voor de muziekliefhebbers: theater De Tamboer staat zaterdag in het teken van de bluesmuziek met het Bluesfestival Hoogeveen. Vier podia worden tijdens de vijftiende editie gereedgemaakt voor in totaal tien bluesacts. Bekende namen als Deborah Bonham Band, Jo Harmen en Thomas Toussaint Band staan op het programma.
De volledige line-up en de tickets zijn te vinden op de website van de Tamboer.

VAM Ventoux

Het Toon Hermans Huis Drenthe in Hoogeveen - een ontmoetingsplek voor mensen die worden getroffen door kanker - organiseert zondag een wandelroute over de VAM-berg bij Wijster. De vijf kilometer lange route is uitgestippeld door het Drentse Landschap.
Deelname kost vijf euro. Als de VAM-berg voor jou een niet te bedwingen obstakel is, kan je de lopers sponseren. Starten kan tussen 09.00 - 15.00 uur bij de kiosk Het Blinkerdje, Vamweg 5 in Wijster.
Het Toon Hermans Huis Drenhte laat de route voeren over de VAM-berg vanwege de Mont Ventoux, de Franse berg die elk jaar door duizenden mensen beklommen wordt in het teken van Groot Verzet tegen Kanker. Zondag wordt de 'kale berg' voor eventjes naar Midden-Drenthe gehaald om dit evenement enigszins na te bootsen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Cul Du Vam
De VAM-berg is zaterdag het decor van een sponserloop © Fred van Os/RTV Drenthe

Run van Gieten

Voor buitenactiviteit komen mensen ook zaterdag aan hun trekken tijdens de Run van Gieten. Er staan veertien verschillende wedstrijden op het programma, variërend van 250 meter tot 50 kilometer. Volgens de organisatie gaat het daarmee om het meest uitgebreide wedstrijdprogramma in Noord-Nederland.
Helemaal nieuw dit jaar is de twee kilometer voor framerunners, een soort driewielfiets zonder pedalen. Het is een sport voor mensen met een lichamelijke beperking.

Oldtimer Trekker Toertocht

De oldtimer-trekkers kunnen zaterdag uit de schuur worden gehaald voor een heuse toertocht door het Drentse land. Het initiatief krijgt na 'het overweldigende succes van de vorige tochten' een nieuwe editie. De start is om tien uur naast dorpshuis De Trefkoel in Gasselte, om na ruim 55 kilometer weer in hetzelfde dorp te finishen. De route voert door Borger, Schoonoord, Odoorn en Exloo. Op de terugweg trekt de stoet door het oude veengebied, laat organisator Tentoonstellingsvereniging Oostermoer weten.

Nationale Molendag

Het gehele weekend is ingeruimd om Nationale Molendag te vieren. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen. Staat er eentje bij jou in de buurt, grote kans dat je er welkom bent. Een overzicht is hier te vinden.
Molenaars vertellen bezoekers waar dit oer-Hollandse 'monument' voor staat en wat het betekent. Want een molen kan allerlei functies hebben, van het fijnmalen van graan en het wegpompen van water, tot het malen van mosterd en krijt en het zagen van hout.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Jantina Hellingmolen
De Jantina Hellingmolen in Aalden © RTV Drenthe

Eetbare plantjesmarkt Veenhuizen

Het wordt dit weekend goed weer om de barbecue aan te steken, maar er zijn ook alternatieven voor de lappen vlees en kwakken saus die op dit soort gelegenheden vaak voorbijkomen. Bijvoorbeeld de eetbare plantjesmarkt in Veenhuizen, die zondag wordt georganiseerd bij De Tuinen van Weldadigheid.
Naar verwachting worden er zo'n twintig kramen opgezet waar eetbare planten en struiken worden verkocht. Smakelijk!
De markt is van 10.00 tot 17.00 uur, entree is een euro, inclusief parkeren.

Alles over bomen in het Drents-Friese Wold

In het Drents-Friese Wold wordt er zondag stilgestaan bij bomen. Want weet jij wel welke bomen er allemaal staan in jouw omgeving? Welke naaldbomen zijn er en hoe herken je de verschillende loofbomen? Staatsbosbeheer vertelt er meer over.
De bomenexcursie in het natuurgebied begint om 13.30 uur bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Het kost een paar euro, maar dan word je wel helemaal bijgepraat over wat er allemaal bij dit natuurverschijnsel komt kijken. Vogels maken er nesten, eekhoorns klimmen erin, en er gebeurt van alles onder de grond met wortels en schimmels. Nieuwsgierig geworden? Opgeven kan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl