Hoofdrol voor Drentse landschap in horrorfilm Moloch

Horrorfilm Moloch
Een still uit de film Moloch waarvoor ook opnames in Drenthe werden gemaakt © Boris Suyderhoud
Een horrorfilm met een hoofdrol voor het Drentse landschap. Dat is Moloch, een productie van de Amsterdamse regisseur Nico van den Brink. De filmmaker deed vorig jaar meerdere locaties in onze provincie aan. De Drentse gronden beschouwde hij als een uitermate geschikt decor voor zijn verhaal vol witte wieven en veenlijken.
Moloch vertelt het verhaal van de jonge Betriek die aan de rand van het veenmoeras woont. Als zij en haar familie op een avond worden aangevallen door een onbekende man, gaat ze op zoek naar antwoorden. Hoe meer ze graaft, hoe meer ze ervan overtuigd raakt dat er op haar wordt gejaagd door een legendarisch wezen. Alles hangt samen met een oud familiegeheim.

Witte wieven

Het verhaal is ontsproten aan de fantasie van Van den Brink en co-scenarist Daan Bakker. Van den Brink liet zich daarbij inspireren door Nederlandse mythen en legenden. "Ik groeide op op het Gelderse platteland en ben dus goed bekend met de witte wieven, die werden gezien in de mistlagen boven de velden."
Als filmmaker bleef de fascinatie voor Hollandse folklore hem bij. Na enkele kleine producties besloot hij een griezelfilm te maken, waarin ook veenlijken een prominente rol spelen. "Na honderden en soms zelfs duizenden jaren worden deze mensen in bijna puntgave conditie gevonden, inclusief duidelijk herkenbare gelaatstrekken. Dat is behoorlijk huiveringwekkend, vind ik. Het gaat vaak om mensen die op gewelddadige wijze aan hun einde zijn gekomen. Meestal zit er een bijzonder verhaal achter."
Nico van den Brink
Filmmaker Nico van den Brink © Eigen foto

Veenlijken

Ook de veenlijken kregen daarom een plekje in de productie. Reden voor Van den Brink om vorig jaar op locatie te schieten in Drenthe. "De film is voor de helft in de omgeving Amsterdam geschoten, de andere helft in Drenthe. We hebben onder meer het Oosterbos bij Nieuw-Dordrecht, het Bargerveen, het Bongeveen en de heide bij Gasteren bezocht."
Voor de authenticiteit een noodzakelijke stap, aldus de regisseur. "Waar anders tref ik een veengebied zoals in Drenthe?"

Grauwe gans

Gemakkelijk ging het de crew niet helemaal af. Aanvankelijk was er sprake van veel tegenslag, aldus de filmmaker. "Op de eerste dag stormde het nogal. Terwijl we windstilte nodig hadden, dus daar ging onze eigen gecreëerde mist." Op de tweede dag in het Oosterbos moest de productie verkassen. "Op de locatie bleek een grauwe gans te broeden, dus moesten we naar een andere plek." Weer een dag later kuierde er een kudde Schotse hooglanders nietsvermoedend de set op. "En natuurlijk wilden ze niet meer weg", lacht Van den Brink.

Oordeel

Het eindresultaat is er ondanks alle hordes naar, vindt Van den Brink. Het laatste woord is uiteraard aan het publiek. Drentse horrorfans kunnen vandaag en volgende week zelf een oordeel vellen in onder meer De Nieuwe Kolk in Assen en Kinepolis in Emmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.